Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U tijeku su radovi na Gradskom muzeju

Gradonačelnik Mario Rajn, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović, savjetnica za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Petra Pomper u pratnji ravnateljice Gradskog muzeja Križevci Tee Hatadi obišli su radove na Gradskom muzeju Križevci.
Tijekom ljetnih mjeseci provedeni su radovi sanacije oštećenja konstruktivnih i nekonstruktivnih elemenata na Gradskom muzeju koja su nastala uslijed potresnih zbivanja krajem 2020. godine. Vrijednost provedenih radova iznosila je 91.961,88 eura od čega je 95 posto sufinancirano iz Fonda solidarnosti Europske unije, a ostatak je financirao Grad Križevci.
Pored toga, sredstvima Ministarstva kulture i medija provode se i konzervatorsko-restauratorski radovi na gradivu Gradskog muzeja te izmjena elektroinstalacija i rasvjete u zgradi Gradskog muzeja i Likovne galerije. Riječ je o projektu koji je prijavio Gradski muzej Križevci, a čija je vrijednost 14.390,00 eura.
Prilikom obilaska ravnateljica Gradskog muzeja Tea Hatadi je naglasila koliko su važni ovi radovi budući da je riječ o jednoj od najstarijih zgrada u zaštićenoj gradskoj jezgri: „Muzejsko gradivo iznimno je zahtjevno za očuvanje i zahtjeva posebne uvjete pohrane. Tako da svako ulaganje u objekt produžuje život baštini i građi. Prostor je osvježen, paralelno su se izvodili i radovi na elektroinstalacijama i rasvjeti te smo i tu dobili na sigurnosti djelatnika i fundusa, ali i posjetitelja. Predstoji nam vraćanje građe u stalni postav, a nakon toga veselimo se primiti sve naše sugrađane i sve ostale posjetitelje, kolege i ljubitelje umjetnosti, kulture, povijesti i identiteta u obnovljenom muzeju.“
Gradonačelnik Mario Rajn je pohvalio provedene radove: „Gradski muzej Križevci već više od 70 godina je centralno mjesto umjetnosti, povijesti i kulture, mjesto koje okuplja velik broj posjetitelja te su samim time sva ulaganja opravdana. Svake godine rješava se neki dio, a ove godine došao je red na izmjenu elektroinstalacija i rasvjete te sanaciju oštećenja nastalih uslijed potresnih zbivanja. Drago mi je da će posjetitelji moći u boljim uvjetima upoznati se s Križevcima i našom povijesti.“

Na vrh