Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Križevcima otvorena izložba portreta najznačajnijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića

244848335-3304780343082251-3936335326260092214-n

Izložbom „Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika“ po prvi puta je u Križevcima, u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja predstavljen opus jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara.
Riječ je o izložbi na kojoj se može pogledati šesnaest skulptura koje pružaju uvid u društvene, umjetničke i političke veze Ivana Meštrovića, a riječ je zapravo o ličnostima koje su ostavile trag u kulturnom i političkom prostoru mnogih zemalja.
Izložbu je otvorenom proglasio gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši kako je ovo velik događaj za Križevce i kako je velika privilegija biti prvi grad u Hrvatskoj domaćin ove izložbe koja sljedeće godine seli u Zagreb.
Okupljene goste pozdravila je ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi naglasivši kako je iznimna čast u ovim teškim vremenima realizirati ovako veliku izložbu. Ispred suorganizatora obratila se ravnateljica Atelijera Meštrović u Zagrebu Sandra Grčić Budimir istaknuvši kako je Ivan Meštrović bio jedan od najboljih portretista 20. stoljeća. O konceptu izložbe govorili su autorica izložbe Barbara Vujanović i Damir Gamulin dok se u ime Ministarstva kulture i medija obratio pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj.
Otvorenju su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine u Koprivničko-križevačkoj županiji Ana Mušlek.
Izložba, koja ostaje otvorena do 6. studenog, je ostvarena zahvaljujući novčanoj potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije te potporom sponzora: Radnik d.d. Križevci, KTC d.d., Križevci i Kunsttrans, Zagreb.

Na vrh