Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Križevcima postavljene komunikacijske ploče namijenjene djeci s teškoćama u govoru

Kod Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju te u parku pored Udruge „Maslačak“ u Gundulićevoj ulici postavljene su komunikacijske ploče koje osobama s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom olakšavaju komuniciranje.
Putem komunikacijskih ploča djeca mogu iskazati svoje potrebe ili odgovoriti na pitanje jednostavnim ukazivanjem na istaknute simbole koji se nalaze na ploči.
Veliki postotak osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju ima komunikacijski problem, a postavljanje komunikacijske ploče omogućava da lakše komuniciraju sa svojim vršnjacima i bliskim osobama. Ona je oblik potpomognute komunikacije koji olakšava inkluziju za ravnopravno sudjelovanje u svakodnevnom životu. Vrijednost ploče nije samo praktične prirode, njezina sama prisutnost djeluje pozitivno na svijest svih drugih osoba i članova društva koji ju vide,“ istaknuo je ravnatelj Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci Dario Sokač povodom postavljanja ploča i zahvalio Gradu Križevcima na realizaciji ovog projekta.
Zadovoljni su i članovi Udruge „Maslačak“ na čelu s predsjednicom Udruge „Maslačak“ Tamarom Premuš koja je tom prilikom ujedno najavila da će se uskoro u ovaj park postaviti nove sprave za dječju igru koje su osigurane putem projekta „Zajedno za bolje sutra“. „Hvala Dječjem gradskom vijeću Grada Križevaca na ovoj inicijativi i Gradu Križevcima na realizaciji. Posebno mi je drago što su ove ploče postavljene uoči obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom,“ istaknula je.
Gradonačelnik Mario Rajn je istaknuo kako je ideja za postavljanje komunikacijskih ploča došla od strane Dječjeg gradskog vijeća Grada Križevaca: „Hvala Dječjem gradskom vijeću na ovoj inicijativi koju smo kao grad prijatelj djece rado podržali. Ovim pločama osobama s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom pružamo jednostavan i efikasan način komuniciranja jer im omogućujemo da izraze svoje potrebe i sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima. Ovo je zapravo nastavak aktivnosti na olakšavanju inkluzije u Križevcima s obzirom da smo prije par godina postavili sprave za djecu s invaliditetom na dječjim igralištima.“
Postavljanje i izradu komunikacijskih ploča financirao je Grad Križevci u iznosu od 885,00 eura, a simbole na ploči su radili djelatnici COOR-a u suradnji s Udrugom „Maslačak“.

Na vrh