Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Križevcima otvoren Centar za borbu protiv energetskog siromaštva

img-3746

U Energetsko-klimatskom uredu na adresi Ulica Ivana Zakmardija Dijankovečkog 8, danas, 15. srpnja,  su udruga DOOR i energetska zadruga KLIK otvorili Centar za borbu protiv energetskog siromaštva, nakon Zagreba, drugi takav u Hrvatskoj.

Građani Križevaca i okolice će ovdje moći dobiti savjete o jednostavnim mjerama kojima mogu poboljšati energetske uvjete u svom kućanstvu, ali i dobiti informacije o mogućnostima financiranja mjera energetske učinkovitosti, kao i pomoć kod prijava na javne pozive za sufinanciranje energetske obnove.

Uvodno, prisutne je pozdravio gradonačelnik Mario Rajn koji je govorio o aktivnostima koje Križevci provode u smjeru energetske neovisnosti i klimatskoj neutralnosti pa je tako spomenuo energetsku obnovu javnih zgrada, istraživanje geotermalnog potencijala, izgradnju punionica za električna vozila. Posebno je spomenuo projekt Križevačkih sunčanih krovova kojim su na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka i Gradske knjižnice „Franjo Marković“ postavljene sunčane elektrane kroz model grupnog ulaganja. Svjesni da treba poticati naše građane da se okrenu obnovljivim izvorima energije, ali uz jasnu podršku Grada, pokrenut je program sufinanciranja izgradnje sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Prve godine bilo je tri korisnika, prošle godine 13, a ove godine su sredstva povećana sa 150 tisuća na 500 tisuća kuna. Zbog velikog interesa građana, posljednjim rebalansom proračuna, osigurano je i dodatnih 500.000,00 kuna te stavka u Proračunu  za 2022. godinu iznosi 1.000.000,00 kuna. Napomenuo je da važnu ulogu u upoznavanju građana s obnovljivim izvorima energije ima Energetsko-klimatski ured koji je otvoren prošle godine, te se ujedno ukratko osvrnuo i na planove za nadolazeće razdoblje.

Centar za borbu protiv energetskog siromaštva otvoren je kao dio projekta Powerpoor kojeg provodi udruga DOOR. Voditeljica projekta Powerpoor Anamari Majdandžić istaknula je da se raspravljalo o tome da se otvaraju ovakvi centri po cijeloj Hrvatskoj, stoga su se  odlučili pokrenuti pilot projekt kako bi se njihova iskustva kasnije mogla aplicirati na nacionalnoj razini te dodala: “Križevci su već sada primjer dobre prakse, a vjerujem da će ovaj Centar privući vaše sugrađane i potaknuti ih na promjene kojima će uštedjeti energiju i smanjiti troškove.

„Zbog rata u Ukrajini i porasta cijena energenata, velik je interes za sunčane elektrane i promjene sustava grijanja pa smo tako ove godine pripremili 37 projekata sunčanih elektrana za kućanstva i 6 projekata za pravne osobe. Građani nam se i dalje javljaju gotovo svakodnevno a očekujemo da će se broj upita povećati prije početka nove sezone grijanja“, rekla je Ivana Dubravec iz KLIK-a.

„Centar za borbu protiv energetskog siromaštva korak je više u KLIK-ovoj misiji da stvori održivu i otpornu lokalnu zajednicu na putu energetske tranzicije. Velika je čast da smo prepoznati da budemo jedan od dva centara u Hrvatskoj i potvrda je to da smo na pravom putu. Pozivam građane da nam se slobodno obrate, ne samo za projekte, već i za savjete oko malih mjera energetske učinkovitosti kojima mogu postići značajne uštede“, istaknula je Upraviteljica KLIK-a Sanela Mikulčić Šantić.

Uz predstavnike udruge DOOR, otvorenju Centra za borbu protiv energetskog siromaštva sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te predstavnice Gradskog društva Crvenog križa Križevci čije su gerontodomaćice prošle edukaciju DOOR-a i pri posjeti korisnika, educirale ih te provele anketu o energetskom siromaštvu kućanstva.

Na vrh