Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Profesor matematike Toni Milun održao radionicu financijske pismenosti za mlade

Za učenike viših razreda osnovnih i srednjih škola, kao i za sve zainteresirane, Grad Križevci je, u četvrtak 11. travnja, organizirao zanimljivu radionicu financijske pismenosti. Radionica se održala uoči Europskog tjedna mladih koji se obilježava u tjednu od 12. do 19. travnja

Na radionici  pod nazivom „Obogati se znanjem“ koju je održao nagrađivani profesor matematike i sveučilišni specijalist ekonomije Toni Milun, tako se pokušalo odgovoriti na brojna pitanja poput: kako trošiti manje/pametnije, kako zarađivati više te kako uložiti razliku da ostvarimo što veći prinos, uz što manji rizik. Zanimljivo predavanje na kojem se tražilo mjesto više pružilo je mladima i neka nova saznanja. Naučili su, između ostaloga, razliku između želja i potreba, pravilno postavljanje ciljeva, pravilo 24 sata, pravilo 50:30:22, štetnost korištenja “minusa” na tekućem računu i što znači platiti kamatu, kao i razliku između štednje, investiranja i špekuliranja. Ono, možda najvažnije, što su svi polaznici ove radionice naučili jest da je najvažnije od svega ulagati u sebe i svoje znanje jer je to najsigurnija i najisplativija investicija!

Financijska pismenost u današnjem svijetu ima veliku važnost i vrlo je korisno steći znanja o tome kako na kvalitetan i organiziran način „baratati“ svojim novcem. Tehnike razmišljanja o kojima je govorio prof. Toni Milun mogu mlade dovesti do financijske stabilnosti i boljeg životnog standarda. To je osobito važno u vremenu kada mladi vrlo rano počinju raditi, uglavnom honorarne poslove i poslove preko studentskog servisa.

Ova interaktivna edukativna radionica imala je dva cilja: educirati polaznike osnovama financijske pismenosti te osvijestiti mlade o važnosti svjesnog promišljanja o financijama te podučiti  mlade tehnikama razmišljanja i djelovanja koje mogu dovesti do stabilnije financijske situacije i boljeg životnog standarda. Učenici su bili jako zadovoljni održanom radionicom što pokazuje da su im ovakve teme zanimljive i da za njih postoji velik interes. Grad Križevci prepoznao je potrebu za održavanjem ovakvih radionica iz provedenog istraživanja o potrebama mladih, u sklopu projekta „Grad po mjeri mladih – Gradski program za mlade Grada Križevaca“. Organizator događanja je Grad Križevci, a u ime Grada predavanju je nazočio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

Na vrh