Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U petak u 16 sati na Strossmayerovom trgu javno predstavljanje programa ”Biciklističke igre” za djecu

Grad Križevci poziva roditelje djece vrtićkog uzrasta i sve zainteresirane građane na javno predstavljanje programa ”Biciklističke igre”, koji se uvodi u dječje vrtiće u Križevcima, u petak 12. travnja u 16 sati na Strossmayerovom trgu.

”Biciklističke igre” (engl. Cycling Games) su pedagoška metoda učenja kroz igru, razvijena u danskim dječjim vrtićima, gdje se igra smatra ključem učenja za djecu u dobnoj skupini od 2 do 6 godina, a koja se može usporediti s Montessori metodom usmjerenom prema poticanju djece na učenje kroz “smislenu igru” u kojoj su djeca aktivni sudionici.

S ciljem unaprjeđenja predškolskog odgoja u Križevcima kroz proširenje opsega i raznolikosti programa i aktivnosti dječjih vrtića, Grad Križevci je krajem 2023. godine pokrenuo uvrštavanje ove aktivnosti u gradske vrtiće.

Inicijativu je pokrenuo zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, uspostavivši suradnju  s članicom Biciklističkog veleposlanstva Danske i Međunarodnog odbora Danske biciklističke federacije Lotte Bech, koja je ovaj uspješni danski pedagoški koncept pomogla uvesti u dječje vrtiće u gradovima u Kolumbiji, Čileu, Meksiku, Peruu, Brazilu, Ekvadoru, Tajvanu i Japanu.

Svi križevački dječji vrtići su se odazvali pozivu Grada te iskazali interes za uvođenjem programa, no zbog tehničkih uvjeta program se trenutno neće provoditi u Dječjem vrtiću svetog Josipa, dok će biti implementiran u Dječjem vrtiću Križevci, Dječjem vrtiću ”Zraka sunca”,  Dječjem vrtiću ” Čarobna šuma” te vrtiću u okviru Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.

Nakon što su provedene sve pripremne aktivnosti s ravnateljima i djelatnicima križevačkih dječjih vrtića, ovaj se tjedan u Križevcima odvija edukacija odgajatelja za provedbu ”Biciklističkih igara” i prve pilot aktivnosti s djecom, a način rada i učenja ovom metodom bit će prikazan u praksi roditeljima te svim građanima na javnom predstavljanju.

Što su ”Biciklističke igre”?

”Biciklističke igre” su metoda kojom se djeci daje izbor između raznih aktivnosti na biciklu, čime je čini zabavnom, a igra se razvija spontano, umjesto da dijete slijedi unaprijed propisane korake. Igra je vođena je unutarnjom motivacijom djece, što ih ohrabruje da eksperimentiraju i isprobavaju nove ideje u sigurnom okruženju.

Biciklističke igre obuhvaćaju brojne, djeci već poznate, igre u pokretu koje se izvode na biciklu, a imaju za cilj naučiti djecu voziti bicikl, razviti njihovu sigurnost na biciklu i prije svega, pružiti im radost vožnje biciklom.

Vježbanje na biciklu uz ”Biciklističke igre” može započeti u dobi od 2-3 godine na biciklima za ravnotežu. Kroz igru djeca doživljavaju slobodu upravljanja biciklom, a usvajanjem biciklističkih vještina razvija se njihovo samopouzdanje. ”Biciklističke igre” potiču i motorički razvoj djece, razvoj ravnoteže, refleksa i orijentacije. Kroz interakciju s drugom djecom razvijaju se i socijalne vještine djeteta.

Na vrh