Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Predstavljen novi projekt ulaganja građana u izgradnju solarne elektrane “Gradimo našu energiju na Gradskoj tržnici”

Nakon vrlo uspješne provedbe projekta „Križevački sunčani krovovi“ u petak, 01. ožujka kreće novi projekt ulaganja građana u izgradnju solarne elektrane i to ovog puta na krovu Gradske tržnice u Križevcima.
Riječ je o projektu „Gradimo našu energiju na Gradskoj tržnici“ koji provodi energetska zadruga ZEZ Sunce uz podršku Grada Križevaca i križevačke energetske zadruge KLIK, a detalji o novoj kampanji ulaganja u izgradnju solarne elektrane predstavljeni su jučer u Kinu Križevci zainteresiranim građanima.
Okupljene je na početku pozdravio gradonačelnik Mario Rajn koji je još jednom istaknuo kako su Križevci predvodnik po pitanju uključivanja građana u proces energetske tranzicije: „Naša odrednica da postanemo 2030. energetski neovisni nemoguća je bez građana. Javni resursi moraju biti dostupni građanima prvenstveno našega grada i okolice, ali isto tako i svima onima zainteresiranima biti dio energetske tranzicije i demokratizacije energetskog sustava, biti dio pokreta za koji sam siguran da ima perspektivu u Republici Hrvatskoj.“
Upraviteljica energetske zadruge KLIK Sanela Mikulčić Šantić predstavila je rad Energetsko-klimatskog ureda istaknuvši kako je u dvije godine rada ureda više od 600 građana prošlo neki oblik edukacije u uredu, održano je 25 radionica dok je preko 200 osoba posjetilo ured kroz neki oblik studijskog posjeta. Predstavila je brojne projekte u kojima sudjeluju i podsjetila kako su dobitnik nagrade Europske komisije u kategoriji lokalne energetske akcije.
O novom projektu ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Gradske tržnice govorio je upravitelj energetske zadruge ZEZ Sunce Mislav Kirac koji je pojasnio kako će građani kroz članske uloge financirati solarnu elektranu koja se gradi na temelju ugovora o zakupu krova. Električna energija će se prodavati na tržištu, a dio prihoda vraćat će se članovima dok će se dio prihoda vraćati u zajednicu kroz Fond za zajednicu i društveno korisni projekt. „Članovi zadruge su suvlasnici svih elektrana ZEZ Sunca, zadruga je demokratska, odnosno svaki član ima jedan glas, neovisno o ulogu koji posjeduje. Dakle, svi članovi na kraju godine jednako odlučuju kamo će se novci zadruge ulagati,“ pojasnio je Kirac.
Građani će u ovoj kampanji koja kreće u petak, 01. ožujka u 08,00 sati ujutro moći ulagati od 300,00 eura do 5.000,00 eura pri čemu će u prvih tjedan dana kampanje ili do 50 posto ukupnih sredstava prednost ulaganja imati građani Križevaca i okolnih općina Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec.
Ukupna vrijednost nove solarne elektrane snage 200 kW je 160.000,00 eura. Ista će proizvoditi 270 MWh godišnje te se očekuje da će godišnji prihodi biti 20.000,00 eura, a troškovi oko 6.000,00 eura.
„Dakle na ulog od 1000 eura, naš ciljani prinos je 5 posto, on po pojedinoj godini može biti i nula, jedan, dva, tri ili sedam posto. Dakle na tisuću eura, godišnji prinos je 50 eura,“ pojasnio je okupljenima upravitelj Kirac.
Napomenuo je kako postoje i određeni rizici koji se zapravo najviše odnose na otkupnu cijenu energije zbog čega prinos za članove nije garantiran dok u nekom razdoblju može u potpunosti izostati zbog niskih otkupnih cijena, no uvjeren je da se to neće dogoditi.
„Priča se gradi na duge staze, ulaže se u stvarnu vrijednost, obnovljivu energiju koja se koristi lokalno dok je krajnji cilj, kad uvjeti to dozvole, korištenje energije za vlastite potrebe članova zajednice kako bi se smanjili računi,“ naglasio je.
Predstavljanju su ispred Grada Križevaca prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.
Više detalja oko toga kako se uključiti u ovaj projekt pronađite na https://www.zez.coop/zez-sunce/#gradska-trznica-krizevci.

Na vrh