Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvorena godišnja izložba Križevačkog likovnog kruga

Križevački likovni krug večeras je u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci organizirao godišnju izložbu svojih članova i članica. Na početku je sve okupljene pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Marjana Janeš-Žulj te istaknula kako Križevački likovni krug djeluje 51 godinu.
To je jedan dugi period koji zaslužuje čast i po tome se grad prepoznaje. Križevci su grad kulture i likovnog stvaralaštva, a velike zasluge u tome imaju oni koji su odgajali likovne amatere, čije radove možete vidjeti večeras. Zdenko Balog i Zoran Homen dali su velik doprinos u oživljavanju i napredovanju likovne scene,“ rekla je Janeš-Žulj i čestitala svim izlagačima.
Predsjednica Križevačkog likovnog kruga Marijana Šatrak zahvalila je svima na dolasku. „Mi smo se vrijedno pripremali nekoliko mjeseci. Ovi radovi nastali su krajem prošle i u ovoj godini, a za izložbu nam se prijavilo 26 članova. Mi smo vrlo aktivni i rado nadopunjujemo sve gradske programe. Rado izlažemo naša djela kako bismo građanima pokazali što vrijedno radimo kroz godinu. Ovdje je izloženo 40-ak umjetničkih radova koji su nastali raznim tehnikama,“ rekla je Šatrak i zahvalila Gradu Križevcima koji je pokrovitelj ove izložbe.
Profesor i dopredsjednik Križevačkog likovnog kruga Zoran Homen istaknuo je kako je postavljanje ove izložbe bio zahtjevan proces.
Moram spomenuti doajenku likovnog amaterizma u Križevcima Đurđicu Balog čije radove također možete vidjeti na ovoj izložbi. Autori preferiraju realistični stil i zahvaljujem svima koji sudjeluju na ovoj izložbi jer su odvojili svoje vrijeme. To je jedno zanimanje gdje se čovjek mora okrenuti prema sebi i nešto dati na platno. Napredak je u slikarstvu jako bitan. Često ljudi kažu da nemaju smisla za slikanje, ali ljudskom rodu je imanentno da se bavi umjetnošću. Spravišče nam je pred vratima te s ovom izložbom dajemo svoj doprinos Spravišču,“ rekao je Homen i zahvalio svima koji su pomogli u pripremi izložbe.
Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško je otvorio izložbu: „Zahvaljujem članovima Križevačkog likovnog kruga na sudjelovanju na ovogodišnjoj izložbi. Drago mi je da se izložba održava u prostoru knjižnice, što dokazuje da udruge i ustanove dobro surađuju. Hvala profesoru Homenu koji sudjeluje na mnogim izložbama u gradu te na ostalim događanjima.“
Otvorenju izložbe prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel. Izložba je otvorena u radnom vremenu knjižnice do 24. lipnja.

Izvor: prigorski.hr

Na vrh