Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održana završna konferencija projekta “Grad po mjeri mladih – Gradski program za mlade Grada Križevaca”

U sklopu projekta „Grad po mjeri mladih – Gradski program za mlade Grada Križevaca“, u srijedu, 29. svibnja u Klubu kulture održala se završna konferencija ovog projekta.
Prije početka same konferencije, prisutne je pozdravio gradonačelnik Mario Rajn rekavši: “Program i općenito ovaj projekt nama je u upravi jako bitan, jer i u prethodnom programu, a tako i u ovom, kao Gradu je obvezujuć za nas. Prvenstveno, jer je on rezultat rada ne samo Radne skupine, već više od 700 mladih ljudi koji su se izjasnili ispunjavanjem anketnog upitnika, onih koji su sudjelovali na radionicama, čak 70 mladih. Program je podijeljen u 6 tematskih područja koje sadrže 48 mjera kojima želimo odgovoriti na potrebe mladih. Nastojat ćemo što prije riješiti one mjere koje su jako bitne i visoko na listi prioriteta, ali to ne isključuje sve ostale. Ono što je i u posljednjem programu bilo istaknuto kao najistaknutije smo ostvarili i na to sam posebno ponosan. Jako nam je bitno da se glas mladih čuje i da participirate u cijeloj društvenoj zajednici. Čestitam svima koji su bili uključeni u direktnu provedbu i veselim se narednim godinama kako ćemo to realizirati.”
Prisutnima se obratila i Ana Santo ispred Centra za mlade Križevci, partnera na projektu zahvalivši se na sudjelovanju u ovom projektu te mladima koji su bili aktivno uključeni kroz provedbu projekta.
O provedbi i rezultatima ovog projekta koji se provodi od 1. lipnja 2023. do 31.5.2024. govorila je viša stručna suradnica za mlade Grada Križevaca Sanja Čavić. Projekt je proveden kroz 3 ključne aktivnosti, a to su radionice za mlade, predstavljanje nacrta Gradskog programa za mlade Grada Križevaca i završna konferencija projekta. Kako bi procijenili potrebe mladih u Križevcima, izrađen je online anketni upitnik koji je sadržavao 40 pitanja iz područja sudjelovanja mladih i informiranja, zapošljavanja i poduzetništva, stanovanja, prometa i mobilnosti, slobodnog vremena mladih, zdravlja i okoliša te su prikupljeni i socio-ekonomski podatci sudionika. Istraživanje je trajalo od 20.11. 2023. do 23.12.2023., a analizu podataka izvršio je Psihološki centar Kauch. Temeljem rezultata provedenog istraživanja putem anketnog upitnika, pripremljene su radionice za mlade od 9. do 15.1.2024., na kojima je sudjelovala 71 mlada osoba. Na radionicama su mladi raspravljali o rezultatima provedenog istraživanja te kroz participativni dijalog predlagali su mjere i aktivnosti za poboljšanje života mladih u Križevcima. Navedene mjere i rezultate istraživanja predstavljene su i Radnoj skupini za izradu Gradskog programa za mlade Grada Križevaca koja se sastojala od predstavnika ustanova, organizacija i obrazovnih ustanova koje rade s mladima. Potom je Radna skupina izradila Nacrt Gradskog programa za mlade Grada Križevaca od 2024. do 2027. godine i isti je predstavljen mladima i zainteresiranih javnosti krajem ožujka. Svrha Programa je kontinuiran i strateški definiran odnos prema mladim osobama kroz definiranje područja od interesa mladih u suradnji s mladima i donositeljima odluka. Program se bazira na strukturiranom dijalogu između donositelja odluka i mladih u Križevcima čija je karakteristika pozivanje i uključivanje mladih u cjelokupni proces izrade Programa – kroz ispitivanje i analizu potreba mladih, suradnju na tematskim radionicama te sudjelovanje u izradi i komentiranju finalne verzije teksta Programa.
Cilj Programa je aktivno uključiti mlade u izradu javnih politika kroz koje će se moći bolje integrirati u društvo i time utjecati na poboljšanje uvjeta za život svoje populacije na području grada. Gradskim programom za mlade definirani su zajednički preduvjeti provedbe te 48 aktivnosti u 6 tematskih područja, a to su:
1.Obrazovanje mladih i rad s mladima,
2. Participacija mladih u društvu i informiranje,
3. Zapošljavanje i poduzetništvo,
4. Stanovanje, promet i mobilnost,
5. Slobodno vrijeme mladih,
6. Zdravlje i okoliš.
Nakon predstavljenih rezultata projekta, Aleksandra Švast iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije predstavila je mogućnosti za mlade u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.
Potom, održana je i panel rasprava na temu politika za mlade na lokalnoj i nacionalnoj razini sa zanimljivim govornicima iz područja rada s mladima, a to su: Saša Lončarić, direktor K.V.A.R.K.-a, udruge koja djeluje u radu s mladima i u kulturi na području Križevaca već 25 godina, zatim Hrvoje Kovač, mentor za EGL projekt u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije te dugogodišnji aktivist u sektoru mladih, gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn te Klara Grahovar, maturantica Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci. Panel raspravu moderirala je Sara Sušanj, potpredsjednica Mreže mladih RH i stručna suradnica u Udruzi Delta iz Rijeke. Kroz raspravu, gradonačelnik Mario Rajn i Saša Lončarić razgovarali su o provedbi politika za mlade u Križevcima, dok je Hrvoje Kovač dao osvrt na politike za mlade u Hrvatskoj, certifikat Grad za mlade te važnost aktivnog uključivanja u lokalnoj zajednici.
Nakon panel rasprave, uslijedila je i radionica za mlade pod nazivom: „Participacija mladih u superizbornoj godini“ koju je održala gđa. Lucija Dumančić Jovanović, koordinatorica edukacijskih programa u Udruzi Gong. Mladi su saznati sve o tome koga se i kako bira na parlamentarnim, euro-parlamentarnim i predsjedničkim izborima te zašto je važno izaći na izbore.
Završna konferencija projekta dio je aktivnosti koja se provodi u sklopu projekta „Grad po mjeri mladih – Gradski program za mlade Grada Križevaca“ čiji je nositelj Grad Križevci, a partner na projektu je Centar za mlade Križevci i Savjet mladih Grada Križevaca. Projekt je financiran je sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program u iznosu od 22.000,00 eura.

 

Na vrh