Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Na konferenciji za medije predstavljeni rezultati projekta razvoja stambene zadruge u Križevcima

Povodom završetka projekta „Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” Grad Križevci, Zadruga otvorena arhitektura i Zadruga za etično financiranje održali su konferenciju za medije u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci.
O projektnim aktivnostima govorio je upravitelj Zadruge otvorena arhitektura Ivan Vadanjel: „Projekt je započeo u prosincu 2021. godine, a traje do ovoga četvrtka. Osnovne aktivnosti u ovome projektu bile su edukativne, provedbene i promotivne aktivnosti. Cilj projekta bio je razvoj preduvjeta potrebnih za realizaciju modela stambenih zadruga u Hrvatskoj te testiranje tog modela na projektu u gradu Križevcima. Pilot projekt Križevci, Grad je odlučio za potrebe te stambene zadruge prenamijeniti spavaonicu u bivšoj Vojarni. Donje etaže jesu popunjene, ali gornje su neiskorištene pa su pogodne za rekonstrukciju.”
Napomenuo je kako je provedeno 6 radionica sa zainteresiranim građanima o funkcioniranju, osnivanju i vođenju stambenih zadruga, izrađen je program i idejno rješenje buduće stambene zgrade prema inputima stanara, izrađena je studija izvodljivosti, a trenutno se izrađuje projektna dokumentacija i razrađuju mogućnosti financiranja projekta rekonstrukcije. Sljedeći korak je, kako je pojasnio upravitelj, osnivanje stambene zadruge, definiranje financijske konstrukcije te potpisivanje ugovora o pravu građenja.
Upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras osvrnuo se na ulogu Zadruge za etično financiranje i koracima vezanim uz financiranje ovog modela: „Bitno je da ovaj projekt, koji je konceptualno osmišljen u Križevcima, dođe u fazu pune implementacije. Kako bi se to dogodilo potrebno je naći adekvatne izvore financiranja, i tu će Zadruga za etično financiranje imati ulogu da se financiranje radi u dva smjera. Jedan je projektno financiranje, gdje se pilot projekt prijavljuje na specijalizirane fondove Europske unije ili u dogovoru s financijskim ustanovama se radi samo na financiranju ovog prvog konkretnog projekta, za što smo već pokrenuli inicijalne razgovore.“
Gradonačelnik Mario Rajn tom je prilikom zahvalio na suradnji na ovom projektu i napomenuo još jednom kako je i ovaj projekt pokazatelj koliko grad sluša svoje građane: „Pitanje stambenog zbrinjavanja pitanje je koje mnoge jedinice lokalne samouprave ističu kao problem. Pogotovo prema našim ciljanim grupama kada bi voljeli mlade ljude što više motivirati za život i rad u malim sredinama. Mislim da je svaki iskorak iz uobičajene paradigme, kvalitativni doprinos gradnji zajednice.“
Konferenciji su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup te direktorica Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o. Jelena Velić.