Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Na konferenciji za medije predstavljene najvažnije točke dnevnog reda 33. sjednice Gradskog vijeća

img-5723

U maloj gradskoj vijećnici danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene najvažnije točke dnevnog reda 33. sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca.
Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović istaknuo je kako će vijećnice i vijećnici na ovoj sjednici raspravljati o 17 točaka dnevnog reda te kako je ovo vjerojatno posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu.
Jedna od važnijih točaka dnevnog reda bit će svakako donošenje Odluke o dodjeli javnih priznanja zaslužnim građanima pa je tako za počasnog građanina Križevaca predložen akademik Ferdo Bašić, redoviti sveučilišni profesor u trajnom zvanju, profesor emeritus i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Akademije poljoprivrednih znanosti uz 50 godina djelovanja u znanosti, visokoškolskom obrazovanju, struci i javnom djelovanju te za zasluge u javnom promicanju ugleda i slave Grada Križevaca. Za nagradu za životno djelo predložen je Ratislav Matić za iznimni doprinos razvoju grada i njegovog stanovništva na područjima znanosti, tehnologije, odgoja, obrazovanja i kulture. Nadalje, za plaketu Grada Križevaca predložen je 15. Mješoviti protuoklopni artiljerijski divizion Križevci za aktivno djelovanje na promicanju vrijednosti Domovinskog rata, nesebičnoj pomoći roditeljima i djeci poginulih i umrlih pripadnika svoje postrojbe te sudjelovanju u humanitarnim akcijama, potom Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik za iznimni doprinos promicanju kulture i umjetnosti te ugleda Grada Križevaca u Hrvatskoj i Europi te JVP Križevci uz 50. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na promicanju dobrovoljnog vatrogastva. Za priznanje Grada Križevaca predlažu se sestre Dora i Larissa Kalaus reprezentativke Hrvatske ženske rukometne reprezentacije za velik doprinos osvajanju brončane medalje na Europskom prvenstvu u rukometu u Danskoj i promicanju imena i ugleda Grada Križevaca, Košarkaški klub Radnik uz 50 godina rada kluba te uspješnog i kontinuiranog rada na razvoju i popularizaciji košarke u Križevcima, Vatrogasna zajednica Grada Križevaca uz 75-obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na zaštiti od požara i čuvanju imovine te Veronika Drljačić za iznimne sportske rezultate u atletici te promicanju Grada Križevaca i sporta.
Svi ovi pojedinci odnosno udruge, institucije, ostavili su trag u povijesti Križevaca i tako zaslužuju priznanje i dužno poštovanje. Unaprijed čestitam predloženim kandidatima i nadam se da će vijećnici prihvatiti takvu odluku,“ zaključio je predsjednik Gradskog vijeća.

img-5715
Gradonačelnik Mario Rajn osvrnuo se na ostale tehničke stvari koje će se naći na sjednici Gradskog vijeća pa je tako istaknuo kako će na dnevnom redu biti nova Odluka o davanju u najam stanova: „Cilj ove odluke je u potpunosti pojednostaviti proces davanja stanova u najam i jasnije definirati mjerila na osnovu kojih se prikupljaju bodovi s obzirom da kad god se pojavi naš neki stan za najam imamo dosta prijava koje su vrlo slične bodovno, dakle nastojimo još malo finije učiniti taj proces.“
Nadalje, na sjednici Gradskog vijeća bit će donošenje odluke o proširenju jednog poduzetnika u Poslovnoj zoni Gornji Čret. Riječ je o tvrtki Strojomehanika Škledar koja je u listopadu prošle godine sklopila ugovor o kupoprodaji 2500 metara kvadratnih, a sada mu je potrebno još toliko površine kako bi mogao proširiti svoje poslovanje.
Gradonačelnik se posebno osvrnuo na Odluku o osnivanju prava građenja u korist Veterinarskog zavoda Križevci. Naime, Veterinarski zavod trenutno se nalazi u prostoru Grada Križevaca, u najmu, a sada radi širenja svojih kapaciteta planira graditi novu zgradu na prostoru bivše vojarne, pored Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci. Gradonačelnik je ujedno najavio kako će se po izgradnji nove zgrade Veterinarskog zavoda i izlasku Veterinarskog zavoda iz najma iz prostorija Grada, Gradska uprava preseliti u taj prostor: „Gradska uprava će vrlo vjerojatno preseliti u te postojeće prostore budući da je taj dio više obnovljen od ovog aktualnog i manji je pa će se veći dio prostora moći osloboditi u postojećoj zgradi za neke druge, vjerujem društvene namjene. Gradska uprava se nikud ne seli, mi ostajemo na istom ulazu. Kao što u konačnici i Veterinarski zavod je samo koristi stražnji bočni ulaz jer im je tako jednostavnije. Riječ je o staroj Županijskoj palači.“
Ujedno je dodao kako je gradnja zgrade Veterinarskog zavoda itekako važna „budući da je riječ o instituciji koja je 120 godina na području grada, zapošljava nekoliko doktora znanosti, ima istovremeno dio stanovnika koji su na doktorskom usavršavanju, u znanstvenom i istraživačkom smislu čini značajnu okosnicu veterinarske djelatnosti na području grada Križevaca i puno šire.

img-5729
Na dnevnom redu bit će i Odluka o imenovanju parka u Tomislavovoj ulici koji se trenutno uređuje po Josipu Kalasanciju Schlosseru, županijskom liječniku i gradskom vijećniku koji je dio svog života proveo u Križevcima i poznat je po prvim istraživanjima botanike u društvu Ljudevita Vukotinovića. Uz to, na dnevnom redu bit će imenovanje ulice na istočnoj strani Poslovne zone Gornji Čret kao Gospodarska ulica tamo gdje je smješten kamp turskih djelatnika.
Nadalje, na dnevnom redu bit će i imenovanje ravnateljice Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci Marjane Janeš-Žulj kojoj je istekao mandat te se na novi natječaj javila samo ona: „Zahvaljujem ovim putem na divnoj suradnji i do sada, vjerujem da će i u sljedećem mandatu tako na dobrobit svih naših građana isporučivati redovito i kontinuirano i usluge koje nudi, ali i svjedočimo da iz godine u godinu proširuju. To je riječ i o dječjoj igraonici i o nizu drugih organizacija događaja koje nas jako čine ponosnima.“
Gradonačelnik se za kraj osvrnuo na trenutne radove na području grada posebno naglasivši kako se obično priča da se samo pred izbore radi na asfaltiranju cesta, no kako to nije slučaj u Križevcima: „U gradu Križevcima se u pretekle 4 godina asfaltiralo 18 kilometara cesta, radimo to u kontinuitetu.“
Na konferenciji za medije predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik zahvalili su medije na praćenju svih sjednica Gradskog vijeća i informiranju javnosti o najvažnijim odlukama.

Konferenciji za medije prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević.

Na vrh
Promjena veličine fonta
Kontrast