Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

KUD “Prigorje” Križevci sudjelovao na XXVI. županijskoj smotri izvornog i koreografiranog folklora

Ove nedjelje, 23. lipnja 2024. godine održana je XXVI. županijska smotra izvornog i koreografiranog folklora u Legradu. Između šest županijskih skupina birala se ona najbolja za predstavnika županije na državnim susretima izvornog folklora.

Između šest županijskih skupina birala se ona najbolja za predstavnika županije na državnim susretima izvornog folklora. KUD “Prigorje” Križevci ove se godine predstavio scenskim prikazom pod nazivom „Od Svetog Petra, prek Ljubavnog puta do Brezovljana“, izvornim pjesmama i plesovima zapadne Bilogore. Uz originalne zapise koji sui pohranjeni u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a potječu iz Svetog Petra Čvrsteca te notnim zapisima Emila Čoporde iz Brezovljana i etnografa Antuna Tonija Šrameka iz Žabna, vješto su priredili i prezentirali specifičnu građu graničarskog kraja koji se prepliće s Križevačkim prigorjem.

Članovi stručnog povjerenstva, dr. sc. Tvrtko Zebec, dr. sc. Irena Miholić i dipl. ethn. Vesna Peršić Kovač, izjavili su kako je vidljivo iz prezentacije rada KUD-a “Prigorje” kako misle na svaki detalj. Nošnje su im bile besprijekorne, pazilo se na najmanje sitnice, a pogotovo na raskošne rubine, raznolika oglavlja i više varijanti muške nošnje. Za ples su stizale također same pohvale, kako već dugo na našoj sceni nisu viđeni ovi izvorni koraci koji su stručno povjerenstvo vratili u neka prošla vremena kada su i oni učili od izvornih plesača i pjevača. Za glazbeni dio posebno je pohvaljen muzički sastav, dvije violine, bas, bugarija i dva brača. Iskreno su čestitali voditelju glazbenog sastava Emilu Šatraku na posebnom zvuku izvornih melodija kraja kojega su prikazali.

Podsjetimo, od 2016. godine, voditelj društva je Ivan Vinković. Za scenu priređuje pjesme i plesove i glavni je garderobijer. Od tada, društvo se čak sedam puta plasiralo na državne susrete izvornih folklornih skupina. Prigorci putuju i ove godine u Županju na državnu smotru.

Izvor teksta i fotografije: KUD “Prigorje” Križevci

Na vrh