Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Križevci istaknuti kao primjer dobre prakse u priručniku (O)sunčani krovovi hrvatskih gradova

thuha-2024-01-31-dsc-2104-produkt-osuncani-krovovi-hrvatskih-gradova-full-hd

U organizaciji Udruge gradova, ZGRADOnačelnik.hr-a i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u srijedu je u Kući Europe, u prepunoj dvorani, predstavljen poseban priručnik za djelatnike gradskih uprava.

Priručnik ima čak 64 stranice, a posebno su istaknuti pozitivni primjeri hrvatskih gradova koji su na svoje objekte ugradili sunčanu elektranu. Među navedenim gradovima istaknut je Grad Križevci s projektom „Križevački sunčani krovovi“ koji je prvi takav primjer građanske energije i grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj. Projekt je nastao kao suradnja Zelene energetske zadruge i Grada Križevaca pa su povodom današnjeg predstavljanja priručnika više o ovom projektu i planovima za dalje govorili gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn te upravitelj energetske zadruge ZEZ Sunce Mislav Kirac.

Priručnik je nastao u koautorstvu s Regionalnim energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) i u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Zakladom Konrad Adenauer. Nastao je višemjesečnim istraživanjem, pisanjem, redigiranjem, recenziranjem stručne tematike kako bi svi djelatnici gradskih uprava, bilo da rade u upravnim odjelima za financije, graditeljstvo, gospodarstvo ili u odjelima za komunalne poslove te imovinu, dobili točnu, provjerenu i stručnu informaciju o načinima i modelima ugradnje sunčane elektrane na krov objekta u vlasništvu grada.

Okupljene su na početku pozdravili Jasmina Džanović ispred ZGRADonačelnik.hr, Damir Mandić, član Predsjedništva Udruge gradova i gradonačelnik Grada Karlovca, Andrea Čović Vidović, vršiteljica dužnosti voditeljice Predstavništva Europske komisije u Zagrebu te Holger Haibac, direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju.

Održana je i panel rasprava o ulozi gradova u dekarbonizaciji u kojoj su sudjelovali Damir Mandić, gradonačelnik Grada Karlovca, Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Julije Domac, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba i ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Jasmin Mekanović, voditelj projekata obnovljivih izvora energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Srećko Tamburović, stariji istraživač, Odjel za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP).

 

Autor fotografija: Europska komisija

Na vrh