Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Križevačko veliko spravišče od 3. do 5. rujna

img-0212

53. Križevačko veliko spravišče ove će se godine održati od 3. do 5. rujna, a detaljan program predstavljen je na današnjoj konferenciji za medije.
Riječ je o manifestaciji s najvećom interaktivnom predstavom na otvorenom, kreativno-zabavnim programom za djecu, eno i gastro ponudom te koncertima popularnih izvođača – Vanne, Slavonskih Lola i Petra Graše.
Konferenciju za medije je otvorio glumac predstave „Pomirba kalničkih šljivara i križevačkih purgera“ varoški sudac Stjepan Palijan i ujedno uputio poziv svima da dođu na Križevačko veliko spravišče.
Nakon jedne godine pauze, pomalo i prekida kontinuiteta, zbog svima dobro znanih razloga, vraćamo se s našom najvećom turističkom manifestacijom u terminu koji je vjerojatno prvi puta u povijesti u rujnu,“ istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn te potom uputio zahvalu generalnom pokrovitelju Zagrebačkoj pivovari, zlatnim pokroviteljima tvrtkama KTC d.d. i Radnik d.d. te svima ostalima na pružanju financijske podrške. Zahvalio je i organizacijskom odboru na pripremi još jednog Spravišča te svim glumcima predstave što i ove godine sudjeluju u čuvanju tradicije.

img-0220
Pojedinosti ovogodišnjeg programa predstavila je direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš napomenuvši kako je program oplemenjen i nekim novim programima kao što su vožnja prigorskom kočijom i kolima te pogled na Spravišče iz balona na vrući zrak. Spravišče će se otvoriti u petak, 3. rujna u 19,30 sati predstavom Pomirbe nakon čega slijedi vatromet i koncert Vanne. U subotu su pripremljene brojni programi za djecu, sportska događanja, vođenje gradom za posjetitelje od strane kostimiranih vodiča, nastupi puhačkih orkestara na POOHfestu, nastup Križevačkih mažoretkinja, predstavljanje povijesnih postrojbi i pucanje iz topa. Dan će završiti s Večerom vina i čvaraka te koncertom Slavonskih Lola. Zadnji dan manifestacije počet će predstavljanjem aplikacije Zdravo Križevci i ponudom lokalnih OPG-ova, sve posjetitelje će uveseljavati tamburaši „to go“ koji će svirati ulicama grada, a najvažniji događaj tog dana svakako će biti tradicionalna Štruklijada na kojoj će svoja umijeća u pravljenju štrukla pokazati mjesni odbori i gradske četvrti, a posjetitelji će, uz besplatnu degustaciju, moći glasati za one najbolje. KUD „Prigorje“ organizira reviju narodnih nošnji Prigorja „Lepo naše Prigorje“, održat će se i klaunski te žonglerski show u sklopu KUFER festivala, a dan će završiti koncertom Petra Graše. U utorak, 7. rujna održat će se i nastup Gradskog tamburaškog orkestra Križevci „Križevci kroz zvuke tambure“. „Veseli nas da će ulice i trgovi oživjeti barem dijelom kako je to bilo nekada,“ istaknula je direktorica. Direktorica je ujedno pojasnila kako će se na Spravišču poštivati epidemiološke mjere i odluke koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske pa će tako za koncerte i predstavu biti nužne EU digitalne COVID potvrde ili negativan test na COVID-19, a svim građanima će ujedno biti omogućeno testiranje.

img-0223

Zlatni pokrovitelj 53. Križevačkog velikog spravišča je tvrtka KTC d.d. ispred koje se obratio predsjednik Nadzornog odbora Ivica Katavić: „Kada smo dobili upit da budemo pokrovitelj ove manifestacije nismo puno razmišljali jer KTC je dio grada. S druge strane Križevačko veliko spravišče i Križevački štatuti, kad se gleda s područja kulture i pa čak i povijesti, su simbol kojim se ovaj grad ponosi, ali isto tako KTC, kad je gospodarstvo u pitanju, mogu reći da je simbol ovog grada tako da je to jedno s drugim bilo vrlo lako spojiti.“

Zlatni pokrovitelj je i križevačka tvrtka Radnik d.d. ispred koje se obratio tajnik Uprave Darko Jambreković koji je istaknuo: „Kao i uvijek čast nam je uključiti se u suorganizaciju Križevačkog velikog spravišča. Mi ove godine obilježavamo 73 godina postojanja i uspješnog poslovanja u Križevcima. Spravišče je 53. put u Križevcima i to je jedan spoj križevačke tradicije koji će se, nadam se, još godinama uspješno nastavljati. Vjerujemo u uspjeh i ovogodišnje manifestacije.“

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ožujsko pivo, zlatni pokrovitelji tvrtke KTC d.d. i Radnik d.d., a financijsku podršku pružili su i: Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Strojrem d.o.o., Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Robin d.o.o. i Poljocentar d.o.o..
Više detalja oko programa može se vidjeti na www.spravisce.com.

Na vrh
Promjena veličine fonta
Kontrast