Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

I ove godine obilježit će se Dani Marcela pl. Kiepacha

U Križevcima će se i ove godine održati Dani Marcela pl. Kiepacha. Grad Križevci u suradnji s Gradskom knjižnicom „Franjo Marković“ i Gradskim muzejom Križevci te uz potporu Udruge inovatora Hrvatske održat će niz aktivnosti u tjednu u kojem se obilježava 127. rođendan ovog talentiranog izumitelja.
Marcel pl. Kiepach rođen je u Križevcima 12.02.1894. godine i bio je veliki izumitelj na polju elektrotehnike. Već sa 16 godina postaje poznat po svojim izumima koje patentira u nekoliko država te je nazvan „čudom od djeteta“.
Događanja će se odvijati sukladno preporučenim epidemiološkim mjerama pa će se tako izložba inovacija „Kiepachnovacija“ održati u virtualnom obliku putem web stranice Grada Križevca od 8. do 12. veljače. Izložbu će uz inovacije obogatiti i predavanje pripremljeno od strane Udruge inovatora Hrvatske, g. Rene Kajpa pod nazivom “Oblici i važnost zaštite intelektualnog vlasništva”. Od ponedjeljka će svi zainteresirani moći razgledati i izložbu „Nasljeđe Marcela pl. Kiepacha“ u Gradskom muzeju, a postavljena će biti i i izložba „Strukovno školstvo“ Hrvatskog školskog muzeja. Izložba će biti postavljena do 12. veljače i otvorena za sve zainteresirane u periodu 10:00-13:00 sati.
U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ dr.sc. Andrej Dundović održat će predavanje „Fizika iza Kiepachovih izuma“, te će biti prikazan dokumentarni film „Velikani u sjeni: Marcel pl. Kiepach“. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane uz ograničenje broja ljudi sukladno epidemiološkim preporukama i Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Ukoliko epidemiološki uvjeti dopuste, Gradska knjižnica ”Franjo Marković” pripremit će radionicu robotike za djecu osnovnoškolske dobi. Svoj rad predstavit će na virtualnoj izložbi inovacija, a bit će održana i izložba dječjih radova.
Obilježavanje Dana Marcela pl. Kiepacha završava na njegov rođendan prilikom čega će biti položen vijenac na Gradskom groblju Križevci.
Sudjelovanje na izložbi inovacija „Kiepachonovacija“ u sklopu Dana Marcela pl. Kiepacha je otvoreno za sve zainteresirane. Sve informacije o sudjelovanju na izložbi inovacija nalaze se na sljedećoj poveznici: Javni poziv i prijavnica

Na vrh