Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Križevci objavio Javni poziv za poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima – osigurano više sredstava za ranjive skupine građana

solari

Grad Križevci nastavlja s financijskom podrškom građanima u energetskoj tranziciji pa je stoga objavio novi Javni poziv za poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima.
Ove godine Javni poziv podijeljen je u dva dijela pri čemu u prvom dijelu građani mogu ostvariti 80 posto odnosno maksimalno 500,00 eura za pripremu projektne dokumentacije – izradu glavnog projekta solarne elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima u mrežnom radu.
Drugi dio Javnog poziva odnosi se isključivo na ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva koji mogu ostvariti 80 posto odnosno maksimalno 500,00 eura za izradu glavnog projekta solarne elektrane i/ili 80 posto odnosno maksimalno 4.000,00 eura za izgradnju solarne elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima i/ili 100 posto odnosno maksimalno 1.500,00 eura za postavljanje toplinske izolacije tavana stambenog prostora.
Ove smo godine odlučili izmijeniti uvjete Javnog poziva za poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima i osigurati više sredstava za naše ranjive skupine sugrađana u opasnosti od energetskog siromaštva. Nadam se da će prepoznati ovu priliku te instalacijom solarne elektrane ili pak postavljanjem toplinske izolacije tavana značajno smanjiti troškove električne energije i grijanja. S druge strane, ostalim sugrađanima nastavljamo sufinancirati izradu projektne dokumentacije s kojom se mogu javiti na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ostvariti sredstva za samu izgradnju solarne elektrane,“ istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.
Cilj ovog Javnog poziva je povećati obnovljive izvore energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području grada Križevaca, povećati energetsku učinkovitost obiteljskih kuća, smanjiti potrošnju energije i troškove za grijanje za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva te u konačnici smanjiti emisiju stakleničkog plina CO2 što je u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.
U proračunu Grada Križevaca u tu je svrhu osigurano 200.000,00 eura, a Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, no najkasnije do 01. rujna 2024. godine. Više detalja oko uvjeta i načina prijave može se dobiti OVDJE, u Energetsko-klimatskom uredu u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog 8 ili putem telefona 048/628-922.

Na vrh