Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Križevcima uveden građanski odgoj – učenici iznimno zadovoljni

img-2970

Grad Križevci jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je s ciljem da djeca postanu aktivni i odgovorni članovi zajednice uveo izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje.
Građanski odgoj je od početka školske godine 2023./2024. uveden u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca i Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. S obzirom da je jedna od tema koju obrađuju lokalna uprava, mjesni odbori i gradske četvrti polaznici građanskog odgoja u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca danas su zajedno s ravnateljem dr.sc. Tomislavom Bogdanovićem i učiteljicom Nikolinom Hrg posjetili gradonačelnika Marija Rajna i pročelnika Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandra Novosela.
Gradonačelniku su predstavili što rade na ovoj izvannastavnoj aktivnosti i dodali da su iznimno zadovoljni programom i nastavnim materijalima. Ovaj posjet bio je prilika da učenice i učenici postave gradonačelniku pitanja pa ih je tako zanimalo kako izgleda njegov radni dan, kada će završiti radovi u sklopu projekta aglomeracije, kada će se izgraditi nova osnovna škola, planiraju li se dodatno opremiti dječja igrališta i brojna druga pitanja.
Gradonačelnik je pohvalio njihovu aktivnost i zahvalio što su odlučili krenuti na građanski odgoj: „Vi se nam prva generacija koja je krenula na ovu aktivnost. Smatram ovo jako bitnom vrstom odgoja i mislim da već sada imate jako široko znanje. U Gradsku upravu ste uvijek dobrodošli.“
Ravnatelj Bogdanović i učiteljica Hrg zahvalili su Gradu Križevcima na podršci u izvođenju ove nastave koja značajno pridonosi i uspješno promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvija ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti, poštivanju ljudskih prava i na razumijevanju života u građanskom društvu.
Nastava Građanskog odgoja i obrazovanja uvedena je u sklopu projekta Europe Goes Local te u skladu sa statusima „Grad Križevci – prijatelj djece“ i „Grad za mlade“. Grad Križevci osigurao je sredstva za plaću voditelja programa te je u dogovoru s Gradom Rijekom osigurao potrebne nastavne materijale za provedbu ove nastave.

Na vrh