Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Preminuo maestro Vladimir Kranjčević – počasni građanin grada Križevaca

Vladimir Kranjčević

Maestro Vladimir Kranjčević, poznati hrvatski dirigent i glazbeni pedagog, počasni građanin grada Križevaca, umro je u nedjelju u 84. godini.
Maestro Kranjčević, iako rođen u Zgrebu, svoju je ljubav prema glazbi i veliki talent počeo otkrivati upravo u Križevcima gdje se zbog rata sklonio kao dijete, a u koje se uvijek rado vraćao.
U Križevcima je počeo svirati klavir, kasnije je dirigirao i crkvenim zborovima, no muzičku školu završio je u Zagrebu.
Jedan je od utemeljitelja glazbenoga festivala Varaždinske barokne večeri, a uz pijanističku karijeru, posvetio se dirigiranju i pedagoškom radu.
Bio je i ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za svoj je rad nagrađivan je mnogo puta, dobitnik je nagrade Milka Trnina, godišnje nagrade Vladimir Nazor, kao i nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, nagrade ‘Vatroslav Lisinski’ Hrvatskog društva skladatelja, Vjesnikove nagrade ‘Kantor’, nagrade za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, dobitnik je Zlatne medalje Varaždinske biskupije, nagrade Grada Zagreba i Porina za životno djelo.
Maestro Kranjčević nositelj je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, odličja Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića i Reda hrvatskog pletera.
Posebno dojmljiv nastup koji Križevčani pamte, bio je onaj u povodu 70 godina uspješnog djelovanja Glazbene škole Alberta Štrige Križevci kada je u Sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca, maestro Kranjčević, ravnao velikim koncertom na kojem su bivši i sadašnji učenici te sadašnji nastavnici škole izveli monumentalno djelo Carla Orffa Carmina Burana.

Zbogom Maestro!

Na vrh