Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Predajom ključa grada otvoreno 56. Križevačko veliko spravišče

Manifestacija 56. Križevačko veliko spravišče – spelancija pomirbe križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara započela je sinoć, velikom povorkom od preko 200 sudionika, od kulturno-umjetničkih društava, Križevačke djevojačke straže i Križevačkih mažoretkinja pa do glumaca Spravišča i ostalih uzvanika. U tradicionalnoj predstavi predani su ključevi grada Varoškom sucu Stjepanu Palijanu te je tako započeo vikend zabave. „Još jednom se okupili 56. put na najstarijoj turističko-povijesnoj i kulturnoj manifestaciji, ponosu našega grada i našeg Prigorja da bi svjedočili pomirenju i zajedništvu. Ova tri dana svi se dobro zabavite i hvala svima koji čuvaju našu tradiciju“, rekao je gradonačelnik Mario Rajn. Predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz redateljsku direkciju Adama Končića, a podijeljena je u dva dijela – započela je jučer pomirbom kalničkih šljivara i križevačkih purgera, a nastavlja se u nedjelju kada ćemo vidjeti hoće li se purgeri i šljivari pomoriti ili ponovno još jače posvaditi.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, saborski zastupnik Tomislav Golubić, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar s vijećnicima, predstavnici prijateljskog grada Paga i Općine Čitluk, načelnici susjednih općina Gornja Rijeka, Gradec, Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec te predstavnici brojnih pokrovitelja.
Održano je Pivišče, posjetitelje je oduševio veliki vatromet, a prvi dan završio je odličnim koncertom Urbana&4.

Subota, 8. lipnja, rezervirana je za dječje programe – od radionica i edukacija o prometu i zdravlju, do dječje spraviščijade znanosti i kulture i POOHfesta. Od 13 sati svi će imati prilike kušati svatkovskog vola od 600 kg koji će se na ražnju peći 14 sati, a kojeg su Križevčani spekli u čast Kalničanima. K.U.F.E.R. će održati zmajarsku radionicu i prezentaciju letećih zmajeva, a nakon njih izvest će leteći cirkus kabare i žonglerski show. Večer će započeti predstavljanjem povijesnih postrojbi i pucanjem iz topa – povijesne postrojbe Hrvatske vojske dolaze u posjet Križevačkoj djevojačkoj straži. Održat će se Večer vina i čvaraka, te warm up party nakon kojeg slijede koncerti Gazdi i Vojka V.

U nedjelju 9. lipnja prijepodne kreću keramičarske radionice i prikaz običaja umivanja. Lovci kuhaju nekaj finoga, a na Sajmu vinila moći ćete pronaći ploču omiljenog banda. Središnji događaj bit će Štruklijada u kojoj će snage u izradi štrukla odmjeriti križevački mjesni odbori i gradske četvrti, a one najbolje štrukle će odabrati publika glasovanjem. Bit će tu i gvercijada na kojoj će posjetitelji moći kušati gverc brojnih proizvođača, a nakon toga će uslijediti ples, cirkus i vatreni tango. Ovogodišnje izdanje Spravišča završit će uz hitove legendarnog Gibonnija.

Posjetitelje svakodnevno očekuje Sajam obrta, zanata, rukotvorina i domaćih proizvoda, Medni kutak, izložba „Oj djevojko evo ti svatova“ te „edukacija s nogu“ Znate kaj je bilikum?, a djeca će se zabavljati u lunapark.

Organizatori manifestacije su Grad Križevci i Turistička zajednica Grada Križevaca, a pokrovitelji manifestacije su: Carlsberg Croatia d.o.o. brand PAN pivo, Dentalna poliklinika Medikadent, Radnik d.d., Erste Bank, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačka županija, AGS Hrvatska d.o.o., Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Kamgrad d.o.o., Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., TehnoDiv servis, KTC d.d., Trgo agencija d.o.o., Geo-gigant d.o.o., Kašik d.o.o., Komunalno poduzeće Križevci d.o.o., Sound Guardian i Frizerski salon „Suzana“.

Na vrh