Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održano predavanje o bl. Alojzije Stepincu

img-8917

U organizacije Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Župe sv. Ane održano je predavanje o bl. Alojzije Stepincu pod nazivom „Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac i Katolička Crkva u Drugom svjetskom ratu i poraću – između činjenica i insinuacija“.
Okupljene su na početku ispred organizatora pozdravili predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec i župnik Župe sv. Ane preč. Stjepan Soviček koji je okupljene pozdravio i u ime biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka, a ispred Grada Križevaca predavanju je prisustvovao predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar.
Predavanje je održao dr.sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest, ujedno i potpredsjednik Matice hrvatske koji je kroz svoju dugogodišnju karijeru imao prilike od proljeća 2016. do ljeta 2017. godine biti član katoličkog dijela Mješovitog povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve koja je imala zadaću razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije Drugog svjetskog rata, tijekom rata i nakon njega. Kroz svoje predavanje osvrnuo se na odnos nadbiskupa Alojzija Stepinca prema vlasima NDH s hrvatskog i srpskog polazišta i iskazao zabrinutost što su u javnosti i dalje dostupni brojni stereotipi i optužbe o tom odnosu. Tim optužbama želi se ponašanje blaženog Alojzija Stepinca prikazati nečasnim i zločinačkim tijekom Drugog svjetskog rata, a kako navodi, korijene ovih insinuacija i krivotvorina kreirale su komunističke vlasti u doba nadbiskupova progona i montiranog političkog procesa u jesen 1946. godine.

Na vrh