Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održana prva plogging utrka u Križevcima – Eko trk i akcija Zelena čistka

img-6417

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Svjetskog dana čišćenja, održala se prva plogging utrka u Križevcima u organizaciji KLIK energetske zadruge, Grada Križevaca i Škole trčanja te uz potporu Komunalnog poduzeća i Čistećih medvjedića. Uz utrku, građani su se mogli pridružiti akciji Zelena čistka.
Zelena čistka je nacionalna kampanja kojoj je u cilju podizanje svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a kulminacija kampanje je akcija čišćenja divljih odlagališta, koja se održava desetu godinu za redom u Hrvatskoj, u sklopu svjetske akcije World Cleanup Day! Križevci su ovu akciju podržali četvrtu godinu zaredom.
Čistila se šuma između naselja Đurđic i Trema, a cijela je staza bila dugačka oko 3 kilometra. Četrdesetak trkača krenulo je u lov na smeće odbačeno u šumi tik uz cestu, a za najbolje su bile osigurane i nagrade koje je donirala tvrtka NT Prom d.o.o.
Bilo je tu svakakvog otpada – od cipela, staklenih boca, guma, vrata, kupaonskih umivaonika, mnoštva plastičnih vrećica, do odjeće i pelena. Sudionicima je tako postavljen i poseban izazov – nekoliko komada otpada se sakrilo, a pronalznici su za to bili nagrađeni.
Djeca su se posebno iskazala ovog puta pa su tako udružili snage i u timovima skupili velike količine smeća međusobno si pomažući u nošenju velikih i teških predmeta. U prijevozu prikupljenog otpada pomogli su stanovnici Đurđica. Mlade snage DVD-a Đurđic, u pratnji predsjednika mjesnog odbora Dragutina Lackovića, bili su apsolutni pobjednici akcije – ništa im nije bilo teško, pa ni utovariti otpad na prikolicu.
Skupljeni otpad će zbrinuti Komunalno poduzeće Križevci. Sudionicima utrke osigurana je okrjepa u vatrogasnom domu u Đurđicu gdje su podijeljene i nagrade najboljima.
Akciji čišćenja pridružili su se polaznici Škole trčanja i nordijskog hodanja, članovi DVD-a Đurđic i udruge Zeleno prigorje. Veselimo se sljedećem Eko trk ploggingu!

Na vrh