Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održan prvi festival održivosti “KLIKni na održivo”

img-2152

U sklopu Europskog tjedna održivog razvoja, ovaj vikend 25. i 26. 9., u Križevcima se održao prvi festival na tematiku održivosti- ‘KLIKni na održivo’. U subotu su građani na festivalu mogli sudjelovati na eko-edukativnim igrama Komunalnog poduzeća Križevci, radionici kuhanja veganske hrane kuharice Ivane Rukavine, sudjelovati na kvizu ‘Kakav je vaš stil života?’ Ekonomije zajedništva te odmarati na ‘Living streets’ parkletu uz crtanje, oslikavanje kućica za ptice, pisanje poruka na ‘Kakav kvart želim’ ploču i uz igranje badmintona. Građani su mogli probati i kupiti proizvode Sana Delikatese, BioCro, BePure, Škatuljica, Leonila.designe, Udruge Maslačak te Udruge Hemperion. Također, posjetitelji su mogli naučiti nešto novo od Visokog gospodarskog učilišta Križevci o ekološkoj proizvodnji, od udruge DOOR o energetskom siromaštvu i održivom življenju te na štandu KLIK energetske zadruge uzeti informativne materijale o solarnim elektranama i Ciljevima održivog razvoja.
U nedjelju su građani imali priliku kupovati knjige, odjeću, ukrase i ostale predmete donirane od strane naših sugrađana na humanitarnom buvljaku Zaklade „Volim Križevce“ kako bi omogućili stipendiranje studenata i učenika te isprobati električna vozila sugrađana: od poznatog Tesle pa do električnih bicikla tvrtke Kalnik Fun.
Izviđači iz Odreda izviđača „Kalnik“ Križevci sudjelovali su na ‘Living streets’ radionici izrade Magdinog hotela za kukce i napravili hotelske sobe i igralište za naše lokalne insekte. Prije samog početka radionice poslušali su kratko predavanje Ivane Šatrak, zaposlenice KLIK energetske zadruge i ambasadorice Ciljeva održivog razvoja Koprivničko-križevačke županije, o važnosti insekata, opasnostima pesticida i zašto trebamo brinuti o prirodi.
Posjetitelji su ponovno mogli kupiti proizvode lokalne tvrtke BePure, educirati se na štandu Visokog gospodarskog učilišta i saznati nešto novo o sad već poznatom projektu Zdravo Križevci.
Festival je zaključen prikazivanjem dokumentarnog filma „Život na našem planetu“ poznatog voditelja Davida Attenborougha u Kinu Križevci.
Oba dana je ugodnu atmosferu stvarao solarni DJ naše KLIK energetske zadruge.
Aktivnosti u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja organizirala je KLIK energetska zadruga u partnerstvu sa Gradom Križevcima, a pod pokroviteljstvom Culture Shock festivala, EUKI Living Streets projekta te EIT Climate-KIC inicijative “Gradovi budućnosti jugoistočne Europe”.

 

Na vrh
Promjena veličine fonta
Kontrast