Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Obilježena 30-ta obljetnica ustroja i odlaska na zapadnoslavonsko bojište 15. MPOAD-a Križevci

img-1172

Udruga 15. Mješoviti protuoklopni artiljerijski divizion Križevci u srijedu, 29. rujna obilježila je 30-tu obljetnicu ustroja i odlaska na zapadnoslavonsko bojište.
Tog jutra, 29. rujna 1991. godine, 160 članova ove postrojbe napustilo je grad kao prva vojna postrojba te je na ratištu ostala 275 dana bez odmora, istaknuo je na početku obilježavanja ratni zapovjednik 15. MPOAD-a Željko Topolovec: „Ovaj skup ovdje je prije svega poklon nas našim pripadnicima, njima sedmorici koji su poginuli na ratištu, naravno i onima koji su ranjeni.“
Okupljene obitelji poginulih i branitelje pozdravio je gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši: „Zapanjujuća je količina i emocija i sjećanja koja su vrlo živa na današnji dan prije 30 godina. Vrijeme neumorno leti, došle smo mi mlade generacije koje baštinimo sve ono što ste vi prije 30 godina s dušom, voljom, sa čvrstim uvjerenjima izborili za nas i siguran sam za generacije koje dolaze.“
Djelovanja 15. MPOAD-a prisjetio se i general Rudi Stipčić, tadašnji zapovjednik Operativne grupe Posavina: „Nigdje u povijesti ratovanja nije poginulo toliko topničkih izviđača kao iz vaše postrojbe. To znači da je topnička postrojba koja je bila u sastavu Operativne grupe ne samo zaustavila tenkove, nego, zajedno sa zemaljskom artiljerijom, gađala i zemaljske ciljeve.“
Nakon govora, uslijedilo je polaganje vijenaca koje su položili i svijeće zapalili obitelji poginulih branitelja, pripadnici 15. MPOAD-a, delegacija Grada Križevaca u kojoj su bili gradonačelnik Mario Rajn i predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar, te pripadnici ratne postrojbe policije.
U Kinu Križevci tom je prigodom premijerno prikazan dokumentarni film „15. MPOAD u Domovinskom ratu“ koje je režirao zapovjednik postrojbe Željko Topolovec, snimio pripadnik postrojbe Stjepan Belušić, a montažeri su bili Tomislav Belušić, Antun Radmanić i Željko Topolovec.
15. MPOAD je po crti zapovijedanja bila podstožerna postrojba što ukazuje na njen značaj u ukupnom ustroju oružanih snaga Republike Hrvatske. Iznimnim uspjesima pomogla je osnivanju 15. Protuoklopne topničko-raketne brigade Hrvatske vojske.
Nakon 275 dana na ratištu, u Križevce su se vratili 29. lipnja 1992. godine, ali bez sedmorice pripadnika Ivana Kordiša, Zrinka Živičnjaka, Tomice Sušnića, Živka Antolića, Ivana Jukića, Dražena Jačmenjaka i Dalibora Palčića.

Na vrh
Promjena veličine fonta
Kontrast