Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Križevci uvode izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje u osnovne škole

potpisivanje-sporazuma-o-preuzimanju-gradanskog-odgoja-i-obrazovanja-s-gradom-krizevcima-2-600x400-1

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović potpisali su Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama. Ovaj Sporazum važan je korak u uvođenju ove izvannastavne aktivnosti u pete, šeste, sedme i osme razrede križevačkih osnovnih škola pri čemu će Grad Rijeka ovim sporazumom ustupiti potrebne nastavne materijale.
Građanski odgoj i obrazovanje provodi se u Rijeci od školske godine 2016/2017., a Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je omogućio svojim učenicima kvalitetno građansko obrazovanje.
Građanski odgoj jedan je od najboljih riječkih izvoznih proizvoda što se tiče školstva, odgoja i obrazovanja,“ istaknuo je prilikom potpisivanja gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i dodao kako mu je drago da sve veći broj gradova i županija preuzima riječki model .
Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško zahvalio je Gradu Rijeci što uz ovaj program nesebično nudi i svoje znanje te dosadašnje iskustvo u provedbi ove izvannastavne aktivnosti: „Križevci su puno manji grad od Rijeke, imamo četiri osnovne škole, ali zaključili smo da ćemo se, budemo li čekali neki nacionalni program građanskog odgoja, načekati, pa smo se odlučili za ovaj model.“
Izvannastavna aktivnog Građanski odgoj i obrazovanje značajno pridonosi i uspješno promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvija ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti, poštivanju ljudskih prava i na razumijevanju života u građanskom društvu. Iz tog razloga je Grad Križevci, kao grad – prijatelj djece i grad za mlade, te u sklopu projekta Europe Goes Local krenuo s pripremama za uvođenje ovog programa u križevačke osnovne škole te se očekuje da bi njegova primjena počela sljedeće školske godine.

Izvor: Grad Rijeka

Na vrh