Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Križevci obilježavaju Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Pored brojnih gradova u Hrvatskoj i Križevci su se danas priključili obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju osvijetlivši zgradu Turističko-informativnog centra ljubičastom bojom.
Na ovaj način pružena je podrška prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima. Naime, u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece, a svijest javnosti o problemima te posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću je iznimno niska, stoji na stranicama Kluba roditelja Nedonoščadi „Palčići“. Riječ je o jedinoj Udruzi ove vrste na području Republike Hrvatske koja pruža podršku roditeljima malih Palčića te je pokretač brojnih humanitarnih akcija pomoću kojih je više desetaka bolnica u Hrvatskoj opremljeno važnom medicinskom opremom za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj djeci. Upravo ova udruga svake godine inicira obilježavanje ovog važnog dana i potiče da se gradovi priključe istom.
Prijevremeno rođena djeca smatraju se ona djeca koja su rođena prije 37. tjedna trudnoće te zbog toga zahtijevaju posebnu medicinsku skrb što uključuje boravak u inkubatoru dok ne ojačaju za samostalan život. Posljedice prijevremenog rođenja mogu biti ozbiljne i trajne, a upravo je to jedan od glavnih uzroka smrtnosti djece mlađe od 1 godinu te drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina.

 

Na vrh