Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Gradonačelnik predstavio Proračun za 2023. godinu

img-0339

Gradonačelnik Mario Rajn održao je danas konferenciju za medije na kojoj je predstavio važnije programe Proračuna Grada Križevaca za 2023. godinu.
Po prvi puta donosi se Proračun koji je iskazan u eurima pa tako on iznosi 20.849.672,18 eura, istaknuo je gradonačelnik i dodao: „Puno je aktivnosti u kojima sudjelujemo kao sufinancijeri i koje su zadane već kroz preuzete obveze, prvenstveno mislimo kroz projekte razvoja vodno komunalne infrastrukture i odvodnje. To je projekt Aglomeracija, ali i izgradnja magistralnog cjevovoda, izgradnja sekundarnog cjevovoda, smanjenje gubitaka. Tu je nastavak ulaganja u obrazovanje, u naše mlade po čemu smo pri vrhu državnih listi što se tiče gradova, a volio bih istaknuti i usmjerenost na zelenu tehnologiju i korištenje obnovljivih izvora energije.
Tako su naglašeni projekti koji se tiču geotermalne energije, izrada tehničke dokumentacije i uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije, potom One Sun Connecting North and South, energetska obnova zgrade Gradskog društva Crvenog križa Križevci, te obnova škola oštećenih u potresu.
Sljedeće godine građane očekuju rekonstrukcije ceste u Detonijevoj i dijelu Renarićeve ulice, u Ulici Ivana Viteza, izgradnja nogostupa u Zagorskoj ulici i dodatne biciklističke staze u Ulici kralja Tomislava, Trgu J.J. Strossmayera, Ulici I.Z.Dijankovečkog i Ulici Franje Markovića (zapadna strana) prijavljena na Javni poziv FZOEU u vrijednosti 398 tisuća eura.
Nastavlja se izgradnja vodovoda i odvodnje po naseljima i ulicama, a Grad će i sljedeće godine sufinancirati izgradnju solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuća te je za tu namjenu osigurano 200 tisuća eura.
Gradonačelnik se ujedno osvrnuo na rekonstrukciju Ulice Stjepana Radića napomenuvši: „Što se tiče rekonstrukcije Ulice Stjepana Radića, ona nije predviđena prvim prijedlogom Proračuna, budući da još nije isporučena projektna dokumentacija, ali bi se na prvom rebalansu Proračuna trebala otvoriti stavka o uvodnim radovima u 2023. godini.“

Zadovoljstvo ovakvim Proračunom istaknuo je predsjednik gradske organizacije HDZ-a Mato Devčić napomenuvši kako je ovaj Proračun primarno usmjeren na vodnokomunalnu infrastrukturu te takvi projekti dominiraju, no očekuju se brojna ulaganja u infrastrukturu za djecu predškolske i školske dobi: “Veselimo se punoj realizaciji proračuna, vjerujemo da će doći i odluka o dodatnim novcima iz državnog izvora za projekte koje bi trebali biti odobreni u 2023. godine.”

Na vrh