Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj posjetio Grad Križevce

img-0173

Generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji, Zürich, Slobodan Mikac i predstavnik švicarske tvrtke Cleag Lorenz Ueing posjetili su danas Grad Križevce s ciljem upoznavanja s mogućnostima investiranja u geotermalnu bušotinu Križevčanka-1.
U Gradskoj upravi dočekao ih je gradonačelnik Mario Rajn, direktor Komunalnog poduzeća Martin Kozjak sa suradnicom Nikolinom Stipić, pročelnica Odjela za preddiplomski stručni studij na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima Marcela Andreata-Koren te savjetnica za gradnju i prostorno uređenje Petra Orehovački.
Drago mi je da ste došli u Križevce i zahvaljujem na pruženoj mogućnosti predstavljanja potencijala naše geotermalne bušotine,“ istaknuo je gradonačelnik Rajn na početku radnog sastanka. Gostima je predstavio izrađene studije koje se odnose na iskorištavanje geotermalnog potencijala i mogućnost korištenja geotermalne bušotine za grijanje kompleksa javnih zgrada koje su u blizini samog izvora. Uz to, ukratko se osvrnuo i na ostale projekte grada kao što su poticanje energetske učinkovitosti u prometu, odnosno planiranje uspostave intermodalnog načina prijevoza robe i putnika, potom izgradnju velike sunčane elektrane na području Trstenika, a govorio je i o projektiranju novog naselja Kosov breg koje će biti u skladu s današnjim standardima gradnje i održivim tehnologijama.
Detaljniji potencijal korištenja geotermalne energije u gradu predstavila je savjetnica Petra Orehovački, koja je ujedno i voditeljica EU projekta Healing Places koji je vezan upravo na tu tematiku. Nakon kratke rasprave, svi zajedno su obišli lokaciju na kojoj se nalazi sama geotermalna bušotina.
Generalni konzul i predstavnik tvrtke Cleag tom su prilikom istaknuli zadovoljstvo viđenim, pohvalili planove Grada Križevaca i napomenuli kako su otvoreni za daljnju suradnju i podršku.

Na vrh