Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

56. Križevačko veliko spravišče

Događaj je završio

U znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana „Križevačko veliko spravišče“ i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje se odvija najveća interaktivna predstava na otvorenom o pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima.

Svečano otvaranje manifestacije uz povorku održat će se 07. lipnja (petak) 2024. godine u 20:30 sati
Ljetna pozornica – Strossmayerov trg, glavna pozornica, Križevci

U povorci će sudjelovati preko 200 sudionika, od kulturno-umjetničkih društava, Križevačke djevojačke straže i Križevačkih mažoretkinja pa do glumaca Spravišča i ostalih uzvanika.
Nakon povorke, kreće tradicionalna predstava u kojoj se predaje ključ grada na tri dana varoškom sucu. U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz redateljsku direkciju Adama Končića, a ide u dva dijela – započinje u petak i nastavlja se u nedjelju kada se završava svađa i nastavljaju pregovori do konačnog dogovora.
Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima. Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima, a tu je i kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje Gvercijada. Bit će tu i priprema lovačkog paprikaša koji će se dijeliti u nedjelju. Bogat program uključuje razne aktivnosti za djecu, od predstava, radionica pa do žonglerskih show-ova. Očekuje se i velik broj izlagača s raznovrsnom ponudom. Neizostavan događaj i ove će godine biti Pivišče u petak te Večer vina i čvaraka u subotu.
Manifestaciju prate brojna kulturna događanja: nastupi domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, obrtništva, domaće radinosti, prigorskih jela i vina, koncerti ozbiljne, narodne i zabavne glazbe i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima,
postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste.

U večernjim satima posjetitelje očekuje bogati zabavni program koncerata popularnih i višestruko nagrađivanih izvođača. U petak, 07. lipnja nastupit će Urban&4, u subotu, 08. lipnja Gazde te Vojko V, a u nedjelju, 09. lipnja Gibonni.
Cjelokupni program događanja dostupan je ovdje: https://www.spravisce.com/program/
Cjelokupnu legendu o Spravišču pročitajte ovdje: https://www.spravisce.com/o-spraviscu/

Generalni pokrovitelj manifestacije je Carlsberg Croatia d.o.o, brend Pan pivo, zlatni pokrovitelji su Poliklinika Medikadent d.o.o. i Radnik d.d., a srebrni pokrovitelj je Erste banka. Financijsku podršku pružili su i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačka županija, AGS Hrvatska d.o.o., Cengiz Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Kamgrad d.o.o., Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., Sound Guardian i Tehnodiv-servis vl. Davor Popović, a donatori su i Geo-gigant d.o.o., Kašik d.o.o., KTC d.d., Trgo agencija d.o.o. i Frizerski salon „Suzana“.

spravisce2024-program-2-02-1

 

viber-slika-2024-05-27-11-10-23-799

Na vrh