Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Križevci od danas imaju prometno vježbalište za edukaciju djece biciklista i pješaka

Na prostoru AMK „Križevci“ danas je svečano otvoreno novoizgrađeno prometno vježbalište namijenjeno edukaciji djece biciklista i pješaka za sigurno sudjelovanje u prometu.
Otvorenje je okupilo brojne goste i uzvanike koje je uvodno pozdravio predsjednik AMK Križevci Stjepan Krpanić. Tom prilikom osvrnuo se na dugogodišnju povijest ovog kluba i istaknuo: „Danas Auto moto klub Križevci ima bogatu i dugu povijest koja seže od 2.4.1951. godine. Osnivanje Auto moto društva Križevci bilo je rezultat entuzijazma lokalnih entuzijasta, koji su željeli promovirati sport i okupljati ljubitelje automobila i motocikla.
Tajnik AMK Križevci Stjepan Peršin naglasio je kako je jučer vježbalište isprobalo stotinjak djece i kako su bili oduševljeni ovim vježbalištem koje je namijenjeno djeci, biciklistima i pješacima: „Naša djeca nastupaju na prvenstvima Europe i sigurno je to zalog koji je prepoznao HAK, Ministarstvo unutarnjih poslova i Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa donacijom za naš poligon. “
Uime Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije obratio se Josip Mataija koji je naglasio kako je sigurnost cestovnog prometa od iznimne važnosti zbog teških posljedica koje nose gubitak ljudskih života, stradavanja i materijalne štete. Dodao je kako su upravo ovdje djeca najranjivija i zato je edukacija ovdje vrlo važna, a upravo ovim vježbalištem doprinosi se edukaciji djece. „Ovo je jedan od projekata koji je sufinanciran sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa u iznosu od 60 tisuća eura jer smo prepoznali da je ovo dobar projekt i da je ovo nešto što nam treba i da je ovo ulaganje u budućnost,“ naglasio je Mataija.
Zadovoljstvo što su Križevci jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojima je uspostavljeno ovakvo prometno vježbalište naglasio je gradonačelnik Mario Rajn: „Danas se Križevci osjećaju i ponosno i počašćeno, ali i više od svega prepoznato što smo među rijetkim gradovima dobili ovakvo vježbalište. Prepoznato u onom dijelu gdje se zaista trud svih dionika i svih djelatnika AMK Križevci očituje, a mislim da više od svega vam to govori ova prisutnost naših ravnatelja osnovnih i srednjih škola i naših vrtića. Svi su oni sastavni dio onoga što mi s ponosnom ističemo, samo edukacijom možemo prevenirati sve one nesreće o kojima nevoljko govorimo.“

img-8041
Čestitke na izgradnji i provedbi ovog projekta uputio je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren: „Auto moto klub Križevci ima iznimno značajnu ulogu u našem gradu. Osim temeljnih zadaća kao što su tehnički pregledi, registracija, sve ono komercijalno na čemu se temelji poslovanje, iznimno je bitna ova sportska komponenta. Mi smo grad motociklizma, taj segment je nezamisliv bez AMK, bez MK i bez gospodina Peršina i kao predsjednika HMS-a i kao jednog zaista dugogodišnjeg marnog sportskog djelatnika. Treća komponenta je taj edukativni segment kojem se puno pažnje posvećuje ovdje.“
O važnosti ovog projekta govorio je predsjednik Hrvatskog autokluba Ivo Bikić: „Vježbalište je prostor u kojem se u kontroliranim uvjetima sigurno obavlja priprema i upoznavanje sa znakovima i prometni pravilima, educira za upravljanje biciklima i romobilom, događaju greške, ali i opraštaju greške, a na neki način minimiziraju posljedice tih grešaka jer osim sudionika koji su na tom vježbalištu nema drugih stranih sudionika prisutnih. Snažno podržavam izgradnju ovakvih vježbališta, želim da ih bude što više, a sada ih ima pet u Hrvatskoj.“ Dodao je kako je u ovom trenutku u tijeku izrada priručnika za edukaciju kako bi ona bila jednoobrazna na svim izgrađenim vježbalištima.
Pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba dr.sc. Sinan Alispahić predstavio je potom detalje ovog projekta istaknuvši kako se prometno vježbalište prostire na 2000 kvadratnih metara, a financiran je sredstvima AMK Križevci i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa. Vježbalište je suvremeno i moderno opremljeno u skladu sa standardima i propisima, a omogućuje niz različitih programa i aktivnosti kao što su vožnja po glavnoj cesti, višesložnoj cesti, kružnoj stazi, nagibnoj stazi, prijelaz preko željezničke pruge i ostalo. “Osim što je grad motociklizma, Križevci imaju priliku postati grad biciklizma,” naglasio je Alispahić.
Stazu je rezanjem vrpce otvorio predsjednik HAK-a Ivo Bikić nakon čega je vježbalište blagoslovio župnik župe B.D. Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina Kristijan Bogdan.
Kako funkcionira vježbalište pokazali su potom učenici Školske prometne jedinice Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u pratnji njihove mentorice Sandre Vurnek, a važno je dodati kako su u programu otvorenja nastupili Gradski puhački orkestar Križevci, Križevačka djevojačka straža, Križevačke mažoretkinje te Ana Fortuna.

Na vrh