Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Proslavljen blagdan sv. Marka Križevčanina

Svetim misnim slavljem na Trgu Josipa Jurja Strossmayera danas je proslavljena svetkovina sv. Marka Križevčanina.
Sveti Marko Križevčanin treći je hrvatski svetac, zaštitnik Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske biskupije, Koprivničko-križevačke županije, grada Križevaca i europskih integracija čiji se blagdan slavi 07. rujna na dan kad je okrutno mučen i pogubljen u Košicama.
Svetom misno slavlje ove je godine predvodio mons. Dražen Kutleša, nadbiskup zagrebački i predsjednik HBK koji je u svojoj propovijedi rekao: „Primjer sv. Marka pokazuje da je mučenik uistinu simbol slobode, ali slobode koja je usmjerena na istinu i ljubav prema Bogu, a ne na borbu protiv drugih ljudi.“
Neka nas sveti Marko zagovara u našim potrebama; posebno za mir u svijetu i prestanak ratnih sukoba, osobito onih koji se predstavljaju kao vjerski motivirani. Iz prave vjere nikada ne može proisteći nijedan oblik nasilja i prisile; naprotiv, ona je pokretačka snaga boljeg svijeta. Budimo svjedoci takve vjere,“ poručio je na kraju propovijedi nadbiskup.
Svetom misnom slavlju prisustvovali su gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško sa pročelnicima upravnih tijela, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ujedno i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, saborski zastupnik Tomislav Golubić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar s vijećnicima, vijećnici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, načelnici općina Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Zrinski Topolovac, brojni vjernici, branitelji, osobe s invaliditetom, domobrani, vatrogasci, izviđači, Križevačka djevojačka straža te brojne udruge.
Tradicionalno uoči svetog misnog slavlja u restoranu „Kalnik“ održan je 21. Susret osoba s invaliditetom koji je okupio više od 15 udruga s područja cijele Hrvatske koje je tom prigodom pozdravio gradonačelnik Mario Rajn.
Ove godine u sklopu svetkovine sv. Marka Križevčanina na Trgu Antuna Nemčića održava se niz programa u organizaciji Destinacijske agencije Križevci koji uključuje nastupe kulturno-umjetničkih društava, udruga i solista, podjelu paprikaša i gverca, izložbe, radionice, predavanje o sv. Marku Križevčaninu, vožnju kočijom, ponudu izlagača i ugostitelja te druženje uz tamburaše.

Na vrh