Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Križevačka čunčana čipka predstavljena u Ozlju, Železnikima i na Pagu

U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga i Društva paških čipkarica Frane Budak od 20. do 23.6. održan je 13. međunarodni festival čipke u gradu Pagu. U prizemlju Kneževog dvora svoje radove izložile su zemlje sudionice: Španjolska, Poljska, Mađarska, Slovenija i Crna Gora te domaćini, uz pet predstavnica čipkarskih središta iz Hrvatske (Lepoglava, Split, Ozalj, Sikirevci i Križevci). Čunčanu čipku i Križevce predstavila je Kristina Kovačić, Križevčanka koja se bavi dizajnom i izradom nakita od metala kojeg vješto spaja s čunčanom čipkom, koju također sama izrađuje.
Brojne čipkarske radove iz cijele Hrvatske, ali i iz Bugarske, Slovenije i Češke moglo se vidjeti tijekom svibnja i dijela lipnja u Zavičajnom muzeju Ozalj na Devetoj međunarodnoj izložbi čipke. Održano je druženje čipkara uz svečano zatvaranje 8. i 9. lipnja 2024.
Krajem lipnja čunčana čipka iz Križevaca je otputovala u Železnike, u Sloveniju, na 62. međunarodnu izložbu čipke koja je održana od 27. do 30.6.. Na izložbi su sudjelovale čipke iz Železnika, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske (Lepoglava, Split, Krašić, Sikirevci i Križevci). Čunčanu čipku i Križevce u Ozlju i Železnikima predstavila je Emina Baričević.
Čunčana čipka danas je prisutna na brojnim međunarodnim izložbama čipke u Hrvatskoj i šire zahvaljujući dugogodišnjem entuzijazmu, radu i kreativnosti marljivih čipkarica iz Križevaca. A u pripremi su i brojna nova gostovanja.

Emina Baričević

Na vrh