Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dječji vrtić Zraka sunca kroz brojne aktivnosti obilježio Dan planeta Zemlje

Dana 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, kada pojedinac ima mogućnost i jedinstvenu priliku za izgradnju nove, bolje budućnosti, kada smo pozvani da preispitamo svoje životne navike i da bar nakratko iziđemo iz svoje komforne zone te učinimo velik korak za naš planet.
Tijekom cijele pedagoške godine na nivou vrtića provode se aktivnosti i sadržaji vezani za ekologiju putem kojih djeca stječu spoznaje o potrebi za očuvanjem prirode i načinu života na principima održivog razvoja. Iznimno je važno od najranije dječje dobi početi s odgajanjem i obrazovanjem za održivi razvoj te usaditi pravilne navike ponašanja, ukazati na ekološke probleme, razvijati ekološke vještine i, stvarati prilike za aktivno sudjelovanje u rješavanju problema okoliša.
Dan planeta Zemlje iz naše perspektive vidimo u deficitu prakse, odnosno konkretno učinjenih i mjerljivih koraka prema održivosti. U Crvenoj skupini djeca iz Vrtića Zraka sunca odlučila su preuzeti odgovornost i postati „rasadnikom“ budućih nositelja održivog razvoja provodeći konkretne akcije.
Svjesni kako je edukacija važna izradili smo letak pod nazivom “Svaki dan je Dan planeta Zemlje” s važnim uputama (štedi vodu, gasi svijetlo, recikliraj, bacaj smeće u spremnike, dijeli stvari, spremaj ostatke hrane, koristi obje strane papira…) koje smo prezentirali svim zaposlenicima vrtića i ponijeli roditeljima.
Izradili smo označivače knjiga s eko- porukama budući da provodimo projekt “Čitaj mi”.
Dogovorili smo se kako uljepšati naš neposredni okoliš te smo tako zasadili cvjetnjak s hotelom za kukce, začinski vrt i sadnicu vrbe pored pješčanika da nas štiti u ljetnim vrućinama. Uredili smo našu kućicu za istraživanje u prirodi. Obojali smo i postavili kućicu za ptice. Napisali smo puno eko poruka koje smo istaknuli po drveću u dvorištu vrtića jer želimo osvijestiti važnost sadnje za kvalitetniji okoliš. Oslikali smo platnene vrećice koje će u našim obiteljima zamijeniti korištenje jednokratnih plastičnih, velikih i trajnih zagađivača okoline.
Zahvaljujemo Komunalnom poduzeću, Visokom gospodarskom učilištu i poduzeću obitelji Mikulčić na donaciji sadnica platnenih vrećica i daščica. Djeca su vrlo aktivno i s radošću sudjelovala u svim ponuđenim aktivnostima te tako ostvarila važne dobrobiti za budućnost njih osobno i našeg planeta.
U provedbi ovih aktivnosti sudjelovale su djeca iz crvene i zelene skupine s odgojiteljicama Ružicom Bijeličić, Tamarom Bogdanović, Danijela Bermanec i Vesna Žuti.

Dječji vrtić Zraka sunca

Na vrh