Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvorena izložba “Bezbroj lica periodnog sustava elemenata” – učenje i znanost mogu biti zabavni

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je izložba “Bezbroj lica periodnog sustava elemenata”. Organizatori su Tehnički muzej Nikola Tesla Zagreb i Gradski muzej Križevci, dok je autor izložbe Nenad Raos.
Izložba “Bezbroj lica periodnog sustava elemenata” prvi puta predstavljena je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu 2010. godine.
Upravo ovom izložbom Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci otvorila je vrata posjetiteljima u ovogodišnji galerijski izložbeni program.
– “Izložbom se istovremeno prisjećamo Križevčanina, akademika Drage Grdenića” – kazala je uvodno ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi.
Ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić izrazila je zadovoljstvo što je ostvarena suradnja s križevačkim Gradskim muzejom.
“Poznata je uloga našeg muzeja u popularizaciji znanosti, a ova izložba upravo je takva. Uvodi nas u svijet kemije na poučan, zanimljiv i svima razumljiv način. Spoj znanosti i kreativnosti u njenoj prezentaciji pokazuje da učenje i znanost mogu biti zabavni pa se nadamo da će i ova izložba biti poticaj nekima za izbor svoje profesije i životnog opredjeljenja. Drago mi je da je u okviru izložbe predstavljen Križevčanin Drago Grdenić koji je dao veliki doprinos razvoju kemije” – kazala je Markita Franulić.
Autor izložbe dr. Nenad Raos kazao je da je periodni sustav kompleksan problem i da bi se o njemu moglo puno knjiga napisati:
“Periodni sustav elemenata je temelj svake kemije pa stoga i osnovno znanje koje mora steći svatko tko hoće ući u tajne te prirodne znanosti”.
Izložba je edukativnog karaktera i namjenjena svim uzrastima koji će moći dobiti odgovore na pitanja što je to periodni sustav elemenata i zašto je bitan u našem životu, koji je najlakši, a koji najteži atom i slično.
Kroz periodni sustav elemenata provele su posjetitelje recitacijom Drage Grdenića učenice Osnovne škole “Ljudevita Modeca” pod vodstvom Martine Valec Rebić. Izložbu je otvorio Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca.
U Likovnoj galeriji ova izložba može se razgledati do 14. ožujka.

Izvor: Radio Križevci

Na vrh