Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Promatranje ptica u Križevcima

birdwatching4

Događaj je završio

Naši su gradovi i naselja prepuni divljine, iako toga njihovi stanovnici često nisu svjesni. Okružuje nas bogata bioraznolikost koja uz nas živi i tvori posebne ekosustave, koji gradove čine ljepšim i zdravijim mjestima za život. Zato za sve zainteresirane građane na području Križevaca Udruga Biom organizira upoznavanje s pernatim sugrađanima. Svi su dobrodošli pridružiti se promatranju ptica u subotu 27. travnja u 9h kod Vidikovca Ratarna te u šetnji prekrasnim mozaičnim staništem uživati u prizorima i pjevu raznolikih vrsta ptica. Za sudjelovanje u promatranju ptica nije potrebno ništa osim dobre volje! Udruga Biom osigurava dalekozore i knjige za prepoznavanje ptica, kao i stručne ornitologe koji će tijekom šetnje dijeliti svoje znanje o prepoznavanju, ponašanju i načinu života ptica koje susretnemo. Tradicija Biomovih promatranja ptica je zaključiti šetnju druženjem na kavi s okupljenim ljubiteljima prirode te razmjenom dojmova s promatranja. Pozivaju se svi zainteresirani za promatranje da se predbilježe ispunjavanjem upitnika (link) kako bi organizatori mogli osigurati dovoljnu količinu potrebne opreme.
Više o promatranju ptica
Ptice su ljudima bliske i atraktivne životinje koje možemo promatrati, kako u našim dvorištima, tako i u zakutcima najrazličitijih staništa. Promatranje ptica podrazumijeva opažanje i prepoznavanje različitih vrsta ptica golim okom ili uz pomoć optičkih pomagala poput dalekozora (dvogleda), durbina (teleskopa) te u novije vrijeme i fotografske opreme (fotoaparat s pripadajućim teleobjektivima). Promatranje ptica odnosno “ptičarenje” ne podrazumijeva samo gledanje ptica nego i njihovo osluškivanje! Naime, različite vrste ptica mogu se raspoznati i prema njihovom pjevu. U svijetu je ovaj popularan hobi poznatiji pod nazivima “birdwatching” odnosno “birding”.
Razlozi za odlazak u ptičarenje su mnogobrojni. Potraga za prekrasnim ptičjim prizorima (ili pjevovima) nam omogućuje aktivan boravak u prirodi, znanstveno dokazano pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje te osvještavanje bogatstva živog svijeta u našoj neposrednoj okolici. Onima željnima znanja, ptičji svijet predstavlja izazov u savladavanju prepoznavanja različitih vrsta ptica, ali i neiscrpnu mogućnost učenja o njihovim navikama, ponašanju i načinu života. Ljubiteljima fotografije pak predstavljaju poseban izazov jer je uhvatiti pticu u dobar kadar i više nego zahtjevno.
Ptice su svugdje oko nas i većinom nismo niti svjesni koliko nas različitih vrsta okružuje, a promatranje je odlična prilika da to osvijestimo.
Za sve informacije o promatranjima ptica, javite nam se na edukacija@biom.hr

O BirdLife International:
BirdLife International je najveća svjetska mreža za zaštitu prirode. BirdLife je nadaleko priznat kao svjetski lider u zaštiti ptica sa 122 BirdLife partnera u 118 zemalja svijeta.
O Udruzi BIOM:
Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.

 

Na vrh