Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

imd-poster-en-rgb-1024x1536-1

Događaj je završio

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, inicirao je 1977. Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Ova se manifestacija od 1980. godine održava i u Hrvatskoj. Njen glavni organizator i promotor od 1980. godine je Muzejski dokumentacijski centar u Zagrebu. Cilj ove manifestacije je popularizacija muzeja u javnosti, proširivanje interesa za baštinu te podizanje svijesti o ulozi muzeja u društvu.

Gradski muzej Križevci uključuje se u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2024. u subotu od 10 do 12 sati ulaz je besplatan u stalni postav Muzeja i aktualnu izložbu peruanske suvremene umjetnice Eliane Otte pod nazivom “Senzibilna bića” u Likovnoj galeriji.
Na programu je:
PROMOCIJA MARCELOVE KARTOLINE
16. 5. 2024. u 12 sati, Atrij Likovne galerije, Trg Antuna Nemčića 6/1
12, 13 i 14. veljače ove godine Gradski muzej Križevci povodom Dana Marcela pl. Kiepacha pozvao je sve zainteresirane da se odazovu na Natječaj pod nazivom “Marcelova kartolina”.
Na natječaj su se odazvale učenice i učenici OŠ Ljudevita Modeca Križevci (4r.), OŠ Vladimir Nazor Križevci (viši razredi) i Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci. Odabirom stručnog žirija u sastavu: Zoran Homen, Andrej Dundović, Sandro Novosel, Lucija Kovačić i Tea Hatadi; 16. veljače u Tehnološkom centru dodijeljene su nagrade.
Dobitnici natječaja su Luna Sokač, Gita Begović i Lorena Đurđić, a posebnim priznanjem nagrađen je učenik Stjepan Rogina.
Kao dio nagrade je produkcija Kartoline u 100 primjeraka, no kako se žiri odlučio dodijeliti tri a ne jednu nagradu Gradski muzej Križevci producirati će tri pobjedničke kartoline, a grafičku pripremu kartolina radila je Zrinka Zagorec.
16. svibnja, povodom Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Križevci poziva na promociju Marcelove kartoline u atrij Likovne galerije, Trg Antuna Nemčića 6/1 u 12. sati.
Autorica: dr. art. Tea Hatadi, ravnateljica
Predavanje: „Sigismund Luksemburški i Križevci – zločinac ili možda ipak heroj?“
17. 5. 2024.u 19 sati, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1
U predavanju će biti prikazan odnos između ugarsko-hrvatskog kralja i cara Svetog Rimskog Carstva Sigismunda Luksemburškog i Križevaca. Sigismund je u kolektivnoj memoriji Križevčana zapamćen kao negativac koji je sazvao Krvavi sabor Križevački, no manje je poznato da je osim tog održao još sabora u Križevcima. Također malo je poznato da je 1405. godine kralj Sigismund Donjem Križevcu dodijelio povlastice slobodnog kraljevskog grada gotovo jednake onima koje je u to vrijeme uživao Budim. Također na predavanju će biti predstavljene dvije originalne nedavno restaurirane povelje Sigismunda Luksemburškog koje se nalaze u fundusu Zbirke arhivskih dokumenata Gradskog muzeja Križevci. Autor Ozren Blagec, viši kustos.

Ulaz na sva događanja besplatan. Veselimo se Vašem dolasku!

 

Na vrh