Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Europski dani arheologije 2024. – Radionica pozlate

1a

Događaj je završio

Gradski muzej Križevci i ove godine pridružit će se obilježavanju Europskih dana arheologije. Kao i dosadašnjih godina glavni organizatori ovog događaja su Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives). Manifestacija se organizira s ciljem popularizacije arheologije među širom javnosti. Ove godine održat će se od 14. – 16. lipnja, a glavni koordinator Hrvatske je Arheološki muzej u Zagrebu.

Gradski muzej Križevci sudjelovat će u programu s Radionicom pozlate u suradnji s Hrvatskim restauratorskim društvom. Voditeljica radionice bit će Maja Sučević Miklin nasl.doc.mag.art. konzervatorica – restauratorica. Ova likovno – edukativna radionica održana je već u prostorima križevačkog muzeja povodom ovogodišnje Noći muzeja, a s obzirom da je privukla velik broj posjetitelja odlučili smo je ponoviti. Radionica će dati uvid u jednu od faza restauratorskog postupka pozlaćivanja. Pozlaćivat će se gipsani odljevi dvaju muzejskih predmeta Arheološke zbirke koji potječu iz razdoblja neolitika (mlađe kameno doba) starosti gotovo 7000 godina, a prethodno će biti pripremljeni za svakog posjetitelja. Izrada pozlate na gipsanom odljevu uključivat će: nanošenje ljepila kistom, nanošenje zlatnih/srebrnih/bakrenih listića (imitacija plemenitih metala), utiskivanje listića vatom. Pozlaćeni odljev posjetitelji će moći odnijeti kući.

Radionica je besplatna, namijenjena svim dobnim skupinama, a održat će se u subotu, 15. 06. 2024. od 15:00 do 17:00 sati u parku ispred Likovne galerije, Trg Antuna Nemčića 6/1 (u slučaju lošeg vremena u atriju Likovne galerije).

Veselimo se Vašem dolasku!

Na vrh