Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Culture Shock Festival

objava

Ovogodišnji Culture Shock Festival odjeven je u zlatno ruho i slavi dvadeseti rođendan. Otvorit će ga 4. svibnja u Klubu kulture drski i čistokrvni rock`n`roll koncert Kojota, a onda se do početka lipnja izmjenjuju atraktivne izložbe, projekcije, tribine, slušaonice, – dvadesetak događanja u Klubu kulture, Kozmološkom centru i na njegovom krovu, na ljetnoj pozornici i Kinu Križevci.
Nakon žestokih Kojota (ulaznice su već u pretprodaji na Entrio.hr) koji će probuditi građane iz tmurne svakodnevnice i na jubilarnom CSF-u proslaviti svoj 30. rođendan, stiže multimedijalna vizualna umjetnica Kata Mijatović koja je svojevremeno predstavljala Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu. Izražava se prostornim intervencijama i performansima, a u Križevcima se predstavlja 10. svibnja u Kozmološkom institutu izložbom „Kometi iz R.E.M. faze“.
Kao dar posjetiteljima i vjernoj publici, organizatori najavljuju pub kviz koji vodi slavni lovac u Potjeri i Superpotjeri, jedan od najboljih hrvatskih kvizaša Krešimir Sučević Međeral. Od uvijek atraktivnih tribina i zanimljivih sugovornika izdvajamo „Kaj bumo jeli“, 24. svibnja na krovnoj terasi Kozmološkog centra, gdje će doktori znanosti Matea Habuš i Mario Ščetar govoriti o „prljavoj poljoprivredi“ i budućnosti hrane, te tribinu „Kurvini sinovi“, 31. svibnja kad će o fenomenu Novog vala govoriti jedan od osnivača Muzeja Novog vala producent Aleksandar Črček i fotograf Goran Pavelić Pipo, koji je svojim fotografijama ovjekovječio zagrebačku novovalnu scenu i druženja pred Zvečkom.
Najavljujemo i dokumentarne filmove različite tematike. U Kinu Križevci se tako 16. svibnja prikazuje dokumentarac Iz sve snage Dimitra Dimitrovskog Dibe, o domaćoj rock glazbenoj sceni devedesetih i u njemu sudjeluju gotovo svi bitni akteri kao što su Goran Bare, Damir Urban, Mile Kekin i braća Subošić iz Piva, Davor Viduka, Goran Živković Žika i drugi, poput Denisa Mujadžića Denykena. Slijedi autorski dokumentarac Ivice Kostelića Transat, koji prati avanturu našeg proslavljenog skijaša na jednoj od najzahtjevnijih regata na svijetu koja prati povijesnu rutu trgovanja kavom između Francuske i Brazila.
Rođendanski Culture Shock Festival završava velikim koncertom pod nazivom Star Wars Night, a izvest će ga Gradski puhački orkestar Križevci 1. lipnja, pod zvjezdanim nebom na pozornici ljetnog kina. Detaljan program objavit ćemo uskoro.
Culture Shock Festival, kulturno-obrazovni projekt koji Križevčanima već dvadeset godina nudi svirke, predstave, rasprave, izložbe, zanimljive mogućnosti neformalnog obrazovanja i kulturnog aktivizma organizira udruga P.O.I.N.T. Ove godine prijatelji festivala su Umjetnički paviljon u Zagrebu i POU Križevci, a financijski ga podržavaju Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija i Ministarstvo kulture i medija.

Na vrh