Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Križevcima održana javna akcija senzibiliziranja javnosti o nasilju nad ženama

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama udruga “HERA“ organizirala je na Nemčićevom trgu Javnu akciju senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Ovogodišnja poruka akcije bila je „Prestanite štititi silovatelje i nasilnike“, a provedena je s ciljem da se iskaže solidarnost sa ženama Osijeka i svim ženama koje trpe nasilje.
Mi smo ovu akciju danas posebno usmjerile na senzibiliziranje javnosti, ali i institucija. Posebice institucije sustava koje bi trebale kažnjavati i sankcionirati. Zahtjevi su poslani prema Ministarstvu zdravstva, ali i liječničkoj komori te prema Vladi. Zahtijevamo odgovornost liječničke komore, kao i ostavku ministra zdravstva. Jasno nam je da liječničke komore u prvom redu štite liječnike, ali smatram da se ovdje trebalo štiti pacijentice prije svega,” istaknula je tom prilikom predsjednica Udruge HERA Križevci Marina Švagelj Jažić.
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, inače, obilježava se 22. rujna u spomen na tragičan događaj 1999. godinu kada je na zagrebačkom Općinskom sudu suprug ubio suprugu u brakorazvodnoj parnici, njezinu odvjetnicu i sutkinju, a teško ranio zapisničarku. Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Tijekom javne akcije građani su dobili informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, a ujedno su se dijelili letci i edukativni materijali. Uz brojne građane, akciju je podržao pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

Na vrh