Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Sjednicom Vijeća za prevenciju obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, danas je održana sjednica Vijeća za prevenciju.
Sjednicu je otvorio zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, a razgovaralo se o problematici nasilja nad ženama i prepoznavanju nasilja u partnerskim vezama među mladima.
Predsjednica Udruge HERA Križevci Marina Švagelj Jažić predstavila je podatke iz savjetovališta istaknuvši podršku koja je pružena ženama s područja Križevaca i okolnih županija. Također je naglasila i važnost SOS telefona za pomoć te pohvalila suradnju s Policijskom postajom i Centrom za socijalnu skrb.
O trendovima u statistici nasilja u obitelji govorio je pomoćnik načelnika Policijske postaje Križevci Dražen Šeliga koji je posebno naglasio važnost zajedničkog rada svih institucija u suzbijanju nasilja.
Predsjednica Udruge HERA potom je predstavila rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta „Za veze bez nasilja“. Riječ je o projektu koji je usmjeren na prevenciju nasilja u partnerskim vezama među mladima kroz jačanje kapaciteta mladih u školama, pružanje usluga psihosocijalne podrške mladima, žrtvama nasilja s rizičnim ponašanjem i javno zagovaranje u Križevcima te Koprivničko-križevačkoj županiji. Partneri na projektu su Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci i Srednja gospodarska škola Križevci, a projekt se provodi uz financiranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Istraživanje je pokazalo kako je potrebno dodatno jačati svijest o nasilju u vezama i osigurati podršku mladima u školama i zajednici.
Zaključeno je kako su zajednički napori institucija, škola i udruga ključni za daljnju borbu protiv nasilja nad ženama.

Na vrh