Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održano ocjenjivanje vina u sklopu Međunarodne izložbe „Križevačkih goric“ 2022.

U subotu 28. svibnja 2022. godine u Križevcima je održano ocjenjivanje vinskih uzoraka u sklopu Međunarodne izložbe „Križevačkih goric“ 2022. Nakon dvije skromnije pandemijske godine, ovogodišnje ocjenjivanje okupilo je 139 uzoraka vina hrvatskih i inozemnih proizvođača (Mađarska, Rumunjska i Slovačka), koje su ocijenila dva povjerenstva sastavljena od 10 vrsnih ocjenjivača, uključujući i troje ocjenjivača iz Mađarske. Među pristiglim uzorcima dominirala su bijela, suha vina, a posebno mješavine i vina sorte ´Graševina´.

Zlatna, a posebno velika zlatna medalja dodjeljuje se vinu koje je za svako senzorno svojstvo – boju, bistroću, miris, okus te ukupni dojam ocijenjeno s odličnim i vrlo dobrim ocjenama, a na ovogodišnjoj izložbi bila su ukupno 32 takva vina (čak 11 vina ´Graševina´). Među njima se izdvajaju dva vina sorti ´Chardonnay´ i ´Kleščec´, koja su iznimnom kakvoćom zaslužila veliku zlatnu medalju. S obzirom na međunarodni karakter ovogodišnje izložbe, iznimno veseli uspjeh domaćih vina, posebno autohtone sorte ´Kleščec´, koji je kao vino od prezrelog grožđa i ukupni šampion izložbe. Isti uzorak vina ´Kleščec´, od ukupno pet prijavljenih, kakvoćom je, kao i formalnim uvjetima, zaslužio nositi i titulu Gradonačelnikovo vino.

Značajan udio zlatnih odličja, a posebno 11 zlatnih s područja vinogorja Kalnik, dokazuje kako ovdašnji vinari stalno napreduju i oplemenjuju vinarsku proizvodnju. Ne treba zanemariti ni dobitnike 63 srebrnih i 29 brončanih medalja, čija vina također zaslužuju pažnju, ali isto tako, imaju mjesta za napredak u smislu proizvodno-tehnoloških uvjeta koji će se odraziti i na završnu kakvoću vina.

Izložba i dodjela diploma te degustacija pristiglih uzoraka održat će se u subotu 4. lipnja u Ulici Ivana Zakmardija, u dvorištu Porezne uprave u Križevcima s početkom u 18 sati.

Rezultati izložbe

Predsjednica povjerenstva: dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika

Metoda 100 bodova
67 do 71 boda priznanje
72 do 77 bodova bronca
78 do 81 bodova srebro
82 do 87 bodova zlato
88 do 100 bodova veliko zlato

 

Kategorije vina Broj %
Bijela vina 111 80
Ružičasta vina 8 5
Crna vina 18 13
Voćna vina 1 0,8
Vino od prezrelog grožđa 1 0,8
Ukupno vina 139 100,00
Odličja Broj %
Velika zlatna medalja 2 1,4
Zlatna medalja 30 21,6
Srebrna medalja 63 45
Brončana medalja 29 21
Priznanja 4 3
Vina koja ne zadovoljavaju 11 8
Ukupno 139 100,00

Šampion izložbe
– OPG Dragutin Kamenjak – Kleščec (bijelo autohtono)

Šampion „Križevačkih goric“
– OPG Dragutin Kamenjak – Kleščec (bijelo autohtono)
– Tomica Podhraški – Chardonnay

Gradonačelnikovo vino – najbolje ocijenjeno vino
– OPG Dragutin Kamenjak – Kleščec (bijelo autohtono)
– OPG Dragutin Kamenjak – Traminac
– OPG Denis Bužić – Pinot crni

Najbolje vino pristiglo izvan Republike Hrvatske
– Kranicz Laszlo – Zeleni Vetlinac

Ova manifestacija održana je u okviru projekta ”Cross-border-wine routes 2”, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. u razdoblju od 01.09.2020. godine do 31.08.2022. godine.

Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399.771,57 EUR.

Priopćenje za javnost 11-2022

Na vrh