Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

47. međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice 2019., Češka Republika

Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice ustanovljena je 1967. godine u znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidica koju su njemački nacisti ubili 1942. godine, ali i na svu djecu poginulu u ratovima. Izložba je stekla ugled najveće i najstarije manifestacije dječjeg stvaralaštva u čitavom svijetu. Hrvatski fotosavez na natječaj redovito šalje radove mladih autora nastale u provedenim fotoradionicama, a u 2019. godini Međunarodno ocjenjivačko tijelo je u kategoriji fotografija dodijelilo je počasne diplome radovima Petra Cvrtnjaka (14 godina) iz Varaždina, Ane Drača (15 godina) iz Križevaca, Matea Kraljevića (12 godina) iz Varaždina, Petre Peškir Harča (12 godina) iz Križevaca i Lane Šver (10 godina) iz Križevaca.

Tema 47. izdanja izložbe, odabrana u suradnji s UNESCO-m, bila je: Kemija.
Hrvatski fotosavez je na natječaj poslao radove 19 mladih autora, izrađene tehnikom kemograma na crno-bijelom fotopapiru, nastalih u fotoradionicama održanim u Križevcima u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Križevci, te u Varaždinu u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.
Organizator je primio ukupno 15.336 radova u različitim tehnikama iz 70 zemalja, od čega 826 fotografija.
Međunarodno ocjenjivačko tijelo je u kategoriji fotografija dodijelilo je počasne diplome radovima Petra Cvrtnjaka (14 godina) iz Varaždina, Ane Drača (15 godina) iz Križevaca, Matea Kraljevića (12 godina) iz Varaždina, Petre Peškir Harča (12 godina) iz Križevaca i Lane Šver (10 godina) iz Križevaca.
Svečana dodjela nagrada održana je u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, a nagrade je uručio veleposlanik Češke Republike u Republici Hrvatskoj Njegova Ekscelencija gosp. Vladimír Zavázal.

 

Izvor teksta i fotografija: ZTK Križevci

Na vrh