Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Koncert: Duo Pustički – Gilming

461525634-1447970489480313-8363176269461380732-n

U četvrtak u 19:30 u koncertnoj dvorani Glazbene škole ALberta Štrige Križevci očekuje vas koncert dua Pustički – Gilming. Na violončelu će nastupiti Branimir Pustički, a na klaviru Petra Gliming.

PROGRAM
B. Papandopulo: Rapsodia concertanteB. Bersa: ReverieM. Šlik: ElegijaC. Franck: Sonata za violončelo i klavir u A-duru
Allegretto ben moderato
Allegro
Ben moderato. Recitativo-Fantasia
Allegretto poco mosso

Violončelist BRANIMIR PUSTIČKI (Zagreb, 1981.) diplomirao je iz klase Valtera Dešpalja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru, Norveška.
Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada
od kojih se ističu Nagrada za mladog glazbenika godine Zagrebačke Filharmonije i American Expressa, prva nagrada i nagrada publike na međunarodnom natjecanju „J. Brahms” u Austriji, te prva nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju „Boris Papandopulo” u kategoriji komorne glazbe.
Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar,
Orkestar „Human Rights”, Zadarski komorni orkestar i Dubrovački simfonijski orkestar. Redovito sudjeluje na relevantnim festivalima i pozornicama u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Osorski
festival, Muzički biennale Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Knežev dvor u Dubrovniku), a za glazbeni arhiv HRT-a snimio je djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja J. Tkalčića, M. Ruždjaka, M. Kelemena, K. Seletkovića, G. Tudora i R. Matza.
Uz dugogodišnju suradnju sa pijanisticom Petrom Gilming i Triom 1887, često nastupa sa istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je osim redovitih nastupa u
većini europskih zemalja ostvario koncerte i turneje u Japanu, Meksiku i SAD- u.
Vođa je dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađuje sa Kopenhaškom filharmonijom, Zadarskim komornim orkestrom i orkestrom „Human Rights”. Docent je violončela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te predaje na majstorskim tečajevima u Hrvatskoj, Norveškoj i
Švedskoj.
PETRA GILMING jedna je od najistaknutijih hrvatskih pijanistica srednje i mlađe generacije. Njeno sviranje odlikuje briljantna tehnika i sasvim osobit umjetnički temperament kojim zrači s pozornice, neovisno o tome radi li se o solističkom ili komornom nastupu.
Diplomirala je i potom magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doajena hrvatskog pijanizma i glasovirske pedagogije Vladimira Krpana. Umijeće je usavršavala i na brojnim majstorskim tečajevima (V. Meržanov, K. H. Kammerling, J. F. Antonioli…) te na postdiplomskom studiju kod Luigija Mostaccija u Italiji.
Kao solistica i komorna glazbenica dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.
Posebnu je pozornost Petra Gilming privukla svojim ranim solističkim recitalima posvećenima integralnim izvedbama iznimno zahtjevnih djela pijanističke literature poput obiju knjiga Varijacija na Paganinijevu temu Johannesa Brahmsa, Simfonijskih etida Roberta Schumanna ili ciklusa Goyescas Enriquea Granadosa.
Umjetnica podjednako uspješno nastupa i kao solistica uz istaknute dirigente (Igor Gjadrov, Pavle Dešpalj, Frano Krasovac) s orkestrima kakvi su Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebački komorni orkestar i dr.
Naročitu naklonost od početaka karijere pokazuje ka komornom muziciranju, kako u duetima sa istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima, tako i u raznim komornim sastavima među kojima se osobito ističu dva klavirska trija čija je i suosnivačica – Hrvatski klavirski trio (uz violinisticu Anamariju Milić i violončelisticu Petru Kušan) te Trio 1887 (uz violinista Shoa Akamatsua i violončelista Branimira Pustičkog), u kojem i danas aktivno djeluje.
Kao solistica i komorna glazbenica Petra Gilming nastupa na istaknutim festivalima – Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Zagreb Komu, Diapasonu, Danima Milka Kelemena te festivalima u Vukovaru, Šibeniku, Poreču, Rovinju, Nizozemskoj i Danskoj.

Na vrh