Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Svečano otvorena novouređena atletska staza u Križevcima, Rajn: Staza je ovdje, staza je za generacije koje dolaze

img-8144

Na radost brojnih sportašica i sportaša, prvenstveno atletičarki i atletičara u utorak, 11. svibnja rezanjem vrpce gradonačelnik Mario Rajn svečano je otvorio novouređenu atletsku stazu na Gradskom stadionu u nazočnosti perspektivnih atletičarki Veronike Drljačić i Ide Šimunčić.
Da je staza trebala, rekla je atletičarka Veronika Drljačić te zahvalila svima koji su omogućili da se staza napravi. Izbornik Hrvatske atletske reprezentacije Mladen Katalinić naglasio je da su Križevci zaslužili ovakvu atletsku stazu i dodao: „Zahvaljujem gradonačelniku sa suradnicima i Ministarstvu turizma i sporta koji su prepoznali atletiku kao sport u koji treba ulagati, od staze će koristi imati i sportaši i građani Križevaca. Ovi mladi atletičari sad imaju prave uvjete za postizanje olimpijskih normi.“
Svoje zadovoljstvo što je uređena atletska staza, uz zahvalu svima koji su pružili financijsku podršku ovom projektu, istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn:
Veliko mi je zadovoljstvo i čast pozdraviti vas na ovaj veliki dan za naše Križevce, za naše sportaše, atletičarke i atletičare. Atletika je najtrofejniji sportski kolektiv u gradu i trebalo bi puno imena istaknuti koji su tome pridonijeli. No, dopustite mi i jednu osobnu introspekciju. Jako mi je žao što otvorenje staze nije dočekao nedavno preminuli Mladen Pavljak, naš prvi trener u atletskom klubu na čiji smo grob položili vijenac prije ovog otvaranja. Ovaj projekt je jedan od najznačajnijih u zadnjih godina u gradu, pa i zadnjih nekoliko desetljeća. Staza je ovdje, staza je za generacije koje dolaze. Od srca svim Križevčanima čestitam ovaj dan jer će ovaj datum ostati zlatnim slovima upisano u gradskoj povijesti.“

img-8123
Okupljenima se obratio i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren: „Nijedan se sportski objekt, teren u Križevcima, nije toliko čekao, a toliko želio. Ako bismo neki sport poistovjetili s nekim gradom, Križevce moramo poistovjetiti s atletikom koja je povijest ovog grada.”
Nakon govora i rezanja vrpce, križevačke atletičarke i atletičari otrčali su počasni krug na novouređenoj atletskoj stazi, a uoči otvorenja, gradonačelnik Mario Rajn položio je vijenac i zapalio svijeću preminulom prvom treneru križevačkog atletskog kluba Mladenu Pavljaku te mu tako odao dužno poštovanje.

Uz navedene, otvorenju su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, pročelnici Ana Mušlek i Sandro Novosel, predsjednik Zajednice sportskih udruga Križevci Branislav Pengov, predsjednik Atletskog kluba Križevci Mladen Klasić, trener Atletskog kluba Križevci Dragutin Palčić, olimpijac Branko Zorko, prva generacija križevačkih atletičara, nekadašnje reprezentativce Jugoslavije koji su utabali put sadašnjim atletičarima
Sve zajedno, riječ je o ulaganjima vrijednim 2,4 milijuna kuna koji su provedeni kroz dvije faze. U prvoj fazi pripremljena je nosiva konstrukcija, kompletna odvodnja i ispravljeni su manji nedostaci u lukovima staze kako bi staza zadovoljavala propisana pravila. Vrijednost prve faze radova iznosila je 1,4 milijuna kuna, a uz Grad Križevce, prvu fazu sufinancirali su Središnji državni ured za šport odnosno Ministarstvo turizma i sporta, Koprivničko-križevačka županija, Zajednica športskih udruga Križevci i Sportske igre mladih. U drugoj fazi radova, vrijednoj milijun kuna i u potpunosti financiranoj sredstvima Grada Križevaca, uređena su borilišta za bacanje kugle i koplja, sjeverni luk staze te je konačno postavljena sintetička podloga odnosno tartan. Staza sa 6 traka ima važeći certifikat Međunarodne atletske federacije pa se njoj mogu održavati natjecanja.

Na vrh
Promjena veličine fonta
Kontrast