Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvoreni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Eve Vukine, u Križevcima su u četvrtak 28. svibnja 2020. započeli 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka te sv. Križevčaninu posvećenom programu koji su izveli članovi Zajednice mladih katolika Karlovac „Zamak“.

Euharistiju je u suslavlju sa župnikom Sovičekom i župnim vikarom Dominikom Jaićem, predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu Antun Sente ml.

Program je nastavljen u atriju Gradske galerije otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ mlade akademske slikarice iz Čakovca Eve Vukine kojoj je to prva samostalna izložba. U svečanosti su, pred brojnom publikom, sudjelovali pročelnik za društvene djelatnosti Grada Križevaca Sandro Novosel, ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Tea Hatadi, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio rektor mons. Sente ml. koji je i organizirao izložbu. Glazbeni obol programu dao je trio „Agape“ Nacionalnog svetišta sv. Josipa te prigodnim stihovima o svetosti glumac Dubravko Sidor. Kroz program je uime organizatora 12. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran. Nakon svečanosti otvorenja u atriju okupljeni su pogledali izložbu u samoj galeriji. Autorica je izložila tridesetak radova različitih dimenzija u tehnici akrila na platnu, olovki i akvarela s portretima gotovo svih hrvatskih svetaca i blaženika te više slugu i službenica Božjih.

Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“

Fotografije: Prigorski.hr

Na vrh