Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Gradsko vijeće usvojilo druge izmjene i dopune proračuna u iznosu od 31 milijun eura

U Kinu Križevci danas je održana 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca na kojoj su vijećnice i vijećnici razmatrali 25 točaka dnevnog reda.
Najznačajnija točka bilo je donošenje II. Izmjena i dopuna Proračuna prema kojima on sada iznosi 31.203.977,45 eura. Ovim izmjenama povećana su sredstva za rad mjesnih odbora i gradskih četvrti, povećani su rashodi za zaposlene u Dječjem vrtiću Križevci, a osigurana su i sredstva za uređenje parka u vrtiću. Osigurana su i sredstva za proširenje vrtićkih kapaciteta Dječjeg vrtića Križevci i to u prostoru u kojem trenutno djeluje Poliklinika Medikadent na prostoru bivše Vojarne, a koja bi iz tog prostora trebala iseliti do kraja rujna ove godine. Osigurana su sredstva za rekonstrukciju sanitarnih čvorova u sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Potočkoj ulici, a kreće se s natkrivanjem teniskih terena u Tomislavovoj ulici. Osigurana su sredstva za rekonstrukciju Ulice Franje Tuđmana te semaforizaciju raskrižja ulica Ivana Zakmardija Dijankovečkog, Franje Račkog, Tadije Smičiklasa i Potočke čime će se sanirati još jedno prometno zahtjevno mjesto na području grada. Pored toga, osigurana su i sredstva za izgradnju infrastrukture za javni prijevoz u obliku perona, okretišta i stajališta na području grada.

img-6606
Jedna od točaka dnevnog reda bilo je osnivanje trgovačkog društva Križevci energija d.o.o. u vlasništvu Grada Križevaca radi upravljanja projektom izgradnje velike fotonaponske elektrane priključne snage 4,9 MW na lokaciji Trstenik u Bjelovarskoj ulici. Kako je pojasnio gradonačelnik, velika fotonaponska elektrana trebala bi proizvoditi 6000 MWh električne energije koju će građani, koji će se uključiti u ovaj projekt, moći dijeliti među sobom te na taj način smanjiti troškove električne energije u svojim kućanstvima. Direktor ovog poduzeća bit će direktorica Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o. Jelena Velić koja će ovu funkciju obavljati volonterski. „Koncepti energetskih zajednica i dijeljenje energije među građanima ne bi bili mogući bez ovog poduzeća što je u skladu s odredbama Europske komisije,“ naglasio je gradonačelnik i dodao kako će se za uključenje u projekt raspisati javni poziv za građane.
Vijećnici su jednoglasno usvojili novi Gradski program za mlade Grada Križevaca od 2024. do 2027., a riječ je o strateškom dokumentu koji objedinjuje i razrađuje ciljeve i mjere kojima Grad Križevci želi odgovoriti na potrebe i probleme mladih na lokalnoj razini i općenito poboljšati kvalitetu života mladih u skladu sa statusom „Grad za mlade“. Ujedno je usvojen i Akcijski plan za provedbu Gradskog programa za mlade u kojem su navedene aktivnosti koje će se provoditi ove godine, a na temelju potreba mladih iskazanih u Gradskom programu za mlade.
Pored ostalih točaka dnevnog reda, jedna od važnijih bilo je donošenje Odluke o dodjeli potpore u iznosu od 9 tisuća eura za specijalističko usavršavanje doktora medicine u području pedijatrije, a u cilju rješavanja budućeg nedostatka specijalista pedijatrije u križevačkom Domu zdravlja.

Na vrh