Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Zatvorena Godina križevačkog Katedralnog zbora

Zahvalnim molebenom Presvetoj Bogorodici (pjevanim litanijama Majci Božjoj) koji su služili msgr. Milan Stipić, Apostolski administrator Križevačke eparhije i katedralni župnik, o. Mihajlo Simunović zatvorena je Godina križevačkog Katedralnog zbora u povodu 10. obljetnice njegova postojanja, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

Nakon marijanskog bogoslužja, svečanost se nastavila u dvorani Pokreta fokolara u dvorištu katedrale i biskupske rezidencije. Na početku su prisutni minutom šutnje odali počast počasnom članu Katedralnog pjevačkog zbora i počasnom građaninu Križevaca maestru Vladimiru Kranjčeviću.

Protojerej stavrofor, otac Mihajlo Simunović kazao je kako zbor pjeva svečane liturgije u katedrali za značajnije blagdane i svetkovine, odlazi na pozive drugima i hodočašti u Hrvatskoj i inozemstvu. Zahvalio je svim pjevačima, onima koji ih podupiru, posebno pjevačima članovima Hrvatskog pjevačkog društva “Kalnik” s kojima surađuju.

Msgr. Milan Stipić kazao je kako zbor obogaćuje katedralu, liturgiju, eparhiju, ali i duhovni i kulturni život ovog kraja. “Radujem se suradnji s vama, a posebnu zahvalnost bih iskazao dirigentu, maestru Ozrenu Bogdanoviću koji je puno truda uložio sa svim pjevačima i župniku, ocu Mihajlu koji uvijek otvara vrata emocionalno, duhovno, svojim pristupom, otvorenošću, jednostavnošću i načinom kako pristupa ljudima” – dodao je msgr. Milan Stipić.

Dirigent Katedralnog pjevačkog zbora Ozren Bogdanović podsjetio je na rad zbora kroz 10 godina: “Od Ukrajine, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine, Makedonije do Hrvatske: od Slavonije, preko Međimurja, Zagreba, Istre, Dalmacije, pa sve prema Dubrovniku. Sve smo to obišli zahvaljujući našoj dobroj volji, onima koji su prepoznavali naš rad i zahvaljujući dobrim ljudima koji su svojim doprinosom željeli pomoći zboru da svoja putovanja ostvari, a ujedno se s nama i družiti. Da nije bilo svih vas, ne bi bilo ni nas. Uvijek imamo kome pjevati, dragome Bogu na svetoj liturgiji i pred vama. Ja volim reći: Katedralnom zboru misija je pjevati Bogu na slavu, a ljudima na radost i veselje. Nadam se da smo to u ovih 10 godina ostvarili” – rekao je Ozren Bogdanović i zahvalio svima na suradnji i pomoći.

Nakon prigodnih govora upriličena je projekcija fotografija kao podsjetnik na desetogodišnji rad te kratak nastup zbora.

Ozren Bogdanović

Na vrh