Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Započela dvodnevna prekogranična konferencija vinogradara i vinara u sklopu projekta ”Cross-border wine routes 2”

img-0187

cross-2-g

U četvrtak 26. i petak 27. kolovoza 2021. godine u Križevcima se održava prekogranična konferencija vinogradara i vinara s Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec i Vinske ceste Villány-Siklós, kao prvo od dva događanja kojima je cilj poticanje jače suradnje između mađarskih i hrvatskih vinara te razmjena znanja i iskustava, kao i problema s kojima se susreću u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina, radi postizanja boljih rezultata i unaprjeđenja poslovanja.
Konferencija je dio projekta ”Cross-border-wine routes 2”, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. u razdoblju od 01.09.2020. godine do 31.08.2022. godine.
Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399.771,57 EUR.
Konferenciju je otvorio domaćin, gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, koji je pozdravio vinare iz Mađarske, poželio im dobrodošlicu u Križevce te zahvalio križevačkim vinarima koji su se odazvali i uključili u program.
Istaknuo je važnost ovakvih događanja za razvoj vinskog turizma na području Križevaca te poručio da će Grad Križevci i dalje nastaviti pružati potporu pozicioniranju vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec, organizaciji vinsko-turističkih događanja i promociji križevačkih vinogradara i vinara.

img-0194
Direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš, predstavila je o Vinsku cestu Križevci-Kalnik-Orehovec i govorila o vinskom turizmu na području Kalničkoga vinogorja.
Naime, Vinska cesta Križevci-Kalnik-Orehovec osnovana je prije točno 7 godina – u rujnu 2013. godine, a u siječnju 2014. godine ona je službeno potvrđena i od strane Županijskog povjerenstva za vinske ceste.
Pravna osoba ovlaštena za zastupanje vinske ceste je Turistička zajednica Grada Križevaca, a vinska cesta danas broj 15 članova.
Jedan od najmlađih članova Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec, Denis Bužić je predstavio vinogradarstvo i proizvodnju vina u Kalničkoj vinskoj regiji s osvrtom na karakteristike tla i klime te vinske sorte koje se proizvode na području vinske ceste.
Osim toga, govorio je o kapacitetima proizvodnje te kanalima prodaje i distribucije vina koje koriste križevački vinari.
Predsjednik Udruge vinogradara i vinara ”Bilikum” Denis Maksić dao je povijesni pregled uzgoja vinove loze i proizvodnje vina na križevačkom području te predstavio rad i aktivnosti udruge ”Bilikum”.
Po završetku konferencije uslijedio je obilazak vinograda i vinskih podruma članova vinske ceste s područja Grada Križevaca, dok je za petak u planu obilazak vinogradara i vinara s područja Općine Kalnik te Općine Sveti Petar Orehovec.

cross-2-d

Priopćenje 06-2021

Na vrh
Promjena veličine fonta
Kontrast