Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Obnovljene orgulje u crkvi sv. Katarine u Erdovcu

orgulje22-2

Orgulje, djelo majstora Vjenceslava Holuba iz Požege sagrađene su 1912. godine. Imaju pet registara raspoređenih na jedan manual i pedal. Najstarije su sačuvane orgulje majstora Holuba koje je sagradio na području Hrvatske. Nakon što 60-ak godina sigurno nisu bile u uporabi, inicijativom Povjerenstva za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije i župnika vlč. Dražena Hladuvke, obnovljene su. Posao popravka započeo je 2021. godine kada su demontirani dijelovi orgulja i prevezeni u Ivanić Grad u prostore radionice Harmonije M na obnovu. Program obnove vodio je biskupijski povjerenik za orgulje Marko Đurakić, koji je bio i nadzornik radova. Popravak je završen sredinom 2022., a montaža orgulja u crkvi započela je početkom srpnja, a 20. srpnja održana je tehnička primopredaja uređenog instrumenta.

Svakako valja zahvaliti za osigurana sredstva za obnovu orgulja Biskupiji i Koprivničko-križevačkoj županiji koja je ovaj program poduprijela sa 25.000,00 kuna. Nadomješteno je 40-ak svirala koje su nedostajale i ugrađeno je električno puhalo”, kazao je Marko Đurakić.

Današnjoj tehničkoj primopredaji prisustvovali su križevački gradonačelnik Mario Rajn, vlč. Dražen Hladuvka, Damir Miler u ime izvođača radova Radionice Harmonija M, Zrinka Studen i Goran Bekina predstavnici Konzervatorskog odjela u Bjelovaru te Povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije Marko Đurakić te županijski vijećnik Dubravko Picig.

Hvala Povjereniku za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije Marku Đurakiću i župniku Draženu Hladuvki što su potaknuli da ove orgulje, koje su najstarije sačuvane orgulje majstora Vjeceslava Holuba, odu na restauraciju. One su dio kulturne baštine Križevaca i neopisivo mi je drago što su nakon 60 godina konačno zasvirale u našoj crkvi sv. Katarine u Erdovcu”, kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Izvor: prigorski.hr

Na vrh