Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Započeo trodnevni Eko festival

U Centru Mariapoli Faro danas je započeo prvi Eko festival koji će se odvijati sve do 17. rujna.
Organizatori festivala su Veleučilište u Križevcima, kao voditelj projekta Inicijativa za pametnu ekološku poljoprivredu (SOFI – Smart Organic Food Initiative) u partnerstvu s Udrugom za ekonomiju zajedništva iz Križevaca, Središtem za cjeloživotno učenje iz Travnika, BiH te udrugom Starkmacher iz Manhheima u Njemačkoj uz podršku gradova Križevci i Travnik te veleučilišta Rhein-Waal University of applied sciences iz Klevea u Njemačkoj.
Okupljene je na početku pozdravila dekanica Veleučilišta u Križevcima dr.sc. Marcela Andreata-Koren te tom prilikom naglasila važnost ovog projekta s obzirom da je nastavak onoga što VUK već godinama radi, a to je poticanje ekološke i održive poljoprivrede.
Uime Grada Križevaca pozdravne riječi uputio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel dodavši: „Nadam se da će znanje i vještine koje usvojite ovaj vikend uroditi plodom. Čestitam svima na ovom projektu.“
Obratio se i biskup Križevačke eparhije mons. Milan Stipić koji je tim povodom posebno napomenuo kako je djelovanje Katoličke Crkve u duhu ekologije i očuvanja prirode, baš kao što je i ovaj projekt u sklopu kojeg se odvija Eko festival.
Nakon uvodnih govora detalje projekta predstavio je predsjednik Udruge za ekonomiju zajedništva Peter Fabjan napomenuvši kako će se ovim projektom otvoriti prostor dijaloga i edukacije dionika zbog izrade klimatskog akcijskog plana za poljoprivredu koji je ključna aktivnost na projektu. Istražit će se utjecaj lokalne poljoprivrede na klimatske promjene i biološku raznolikost u projektnim područjima, uključit će se potencijalne inicijative o korištenju energije u proizvodnji hrane i poljoprivredi te ekološki pametne poljoprivrede, a sve u cilju podizanja svijesti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Eko festival će kroz tri dana posjetiteljima ponuditi zanimljive konferencije, predavanja, panele, radionice, koncerte i projekcije o praksama održivog i ekološkog uzgoja, agroturizma, promociji, mehanizaciji i digitalizaciji kao važnosti bioraznolikosti u agro-ekosustavima čime se nastavlja dijalog i zajednički put prema zelenoj tranziciji. Više detalja oko programa možete vidjeti na stranicama organizatora.

Na vrh