Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Započela hidrodinamička ispitivanja geotermalne bušotine Križevčanka -1

Povodom provođenja hidrodinamičkih ispitivanja na geotermalnoj bušotini Križevčanka-1, danas je na Ratarni održana konferencija za medije na kojoj su o projektu govorili gradonačelnik Mario Rajn i nadzorni inženjer Mario Jukić.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao kako je u tijeku istraživanje potrebnih parametara za dobivanje geotermalne vode, potencijal koji je poznat od ranije, no ono što je do sada bilo propušteno napraviti, a sada će se dobiti, je Elaborat rezervi kojim se utvrđuje stvarno stanje ležišta i koji je ključni element na temelju kojeg se dobiva dozvola za eksploataciju.

Projektni partner, Komunalno poduzeće Križevci, iz sredstava projekta, kupilo je i potrebnu pumpu, a sve kako bi istraživanje bilo provedeno što kvalitetnije te kako bi se rezultati mogli  koristiti za izradu projektne dokumentacije za  grijanje kompleksa javnih zgrada koje se nalaze u blizini izvora. Također, napravit će se i dokumentacija za novu, potencijalno utisnu bušotinu, smještenu oko 1.5 km južnije od postojeće.

„Vrijednost je i ono što grad promovira do 2030., a to je energetska nezavisnost, geoterma kao izvor je itekako značajan, pogotovo u smislu toplinske energije i nama je benefit što imamo neposredno blizu bušotine i direktno korisnike koji su u konačnici i javni korisnici. Naravno da će to puno značiti i za dekarbonizaciju grada u cjelini.“ istaknuo je gradonačelnik.

O tehničkim aspektima projekta i ovog istraživanja, govorio je nadzorni inženjer Mario Jukić, naglasivši da će se testiranja provoditi sve do ustaljenja radnih uvjeta kakvi se očekuju jednog dana kada bi postrojenje, toplana, bili u funkciji.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i eu fondove Ivan Biškup te direktor Komunalnog poduzeća Križevci Martin Kozjak.

Hidrodinamička ispitivanja provode se u sklopu projekta „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ koji je sufinanciran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. – Programa „Energija i klimatske promjene“. Hidrodinamička ispitivanja provodi tvrtka Crosco, a vrijednost iznosi 170.941,80 eura.

Ovim ispitivanjima ustanovit će se moguća količina pridobivanja geotermalne vode i količine plina otopljenog u vodi, zatim ležišna temperatura i tlak, fizikalno-kemijske karakteristike vode i plina te na temelju interpretacije mjerenih podataka utvrditi ležišni parametri za izračun rezervi geotermalne vode.

Nositelj projekta „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ je Grad Križevci, a partneri Komunalni poduzeće Križevci d.o.o. i Efla h.f.

Na vrh